Kaasfondue

Op het uithangbord van een Oud-Hollandse Kaaswinkel:

Neemt 'blinde' kaas en 'siende' broot

Dan heb je kost voor hongersnoot

En heb je dan ook wijn, die springht.

Soo wort je vrolick als je drinkt.

Frivool toch? Ook al weet ik niet precies wat ze bedoelen met blind en siend, misschien kaas zonder en brood met gaatjes? Mijn grootmoeder wist zich vroeger geen raad als er lucht in haar kazen was gekomen, die waren wat haar betreft mislukt, al kon je ze uitstekend slijten aan de stadslui, die zagen ze dan aan voor Emmental.

Inmiddels hebben we daarvan onze eigen versie: de Maasdammer. In combinatie met Maaslander, stokbrood en wat witte landwijn, iets om vandaag vrolijk van te worden.

Per persoon:

stukje vet rookspek

doorgesneden teentje knoflook

1 glas witte landwijn

75 g Gruyere of Leerdammer, geraspt

75 g Emmentaler of Maaslander, geraspt

ca 1 afgestr. eetl. aardappelmeel

1 eetl. kirsch

nootmuskaat

stokbrood

1. Een pannetje en een laag aardewerken potje inwrijven met spek en knoflook.

2. De wijn op een matig vuur tot het kookpunt verwarmen. De kaas erin strooien en de sliertjes nog steeds op een matig vuur met een houten lepel over de bodem roerend (en daarbij een 8 beschrijvend) laten smelten. Niet koken.

3. Het aardappelmeel glad roeren met wat water. Hiermee de onooglijke massa binden. Blijven roeren tot een gladde pap is ontstaan, zonodig bijbinden. Overdoen in een vuurvast potje, kirsch erdoor roeren, beetje nootmuskaat middenop en op een comfoor op tafel zetten.

4. Kleine stukjes stokbrood aan een lange vork spietsen en deze in de fondue dopen. Hierbij sla.

Toe: ijs met geflambeerde kersen, omdat het spiritusvlammetje toch brandt en er toch kirsch in huis is. Zet van te voren een schoteltje met een plak ijs in de diepvries. Verwarm 2 eetl. kersen zonder pit (uit pot) met 1 eetl. suiker en 1 eetl. boter onder een deksel. Als alles goed pruttelt gaat er een scheutje kirsch in de pan. Deksel even terug, aansteken en over het ijs schenken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden