Kaasbrood uit Gannat

Janny de Moor

Ingrediënten

circa 325 g broodbloem; 4 theelepels instant gist; 1 dl lauw water; 2 eieren; 50 g zachte roomboter; 1 theelepel zwarte peper; 2 theelepels zout; 200 g geraspte Cantal of Leerdammer

Gannat is een gemeente in het hartje van het Centraal Massief (departement Allier, regio Auvergne), bekend om zijn jaarlijkse Festival du Monde, waar dansers, musici en zangers uit de hele wereld op afkomen. Tegelijk heeft het een eigen folklore-museum, en heel veel bakkers en restaurants waar je Peruaans kunt eten als er een Peruaans festival is, maar waar je altijd ook terecht kunt voor traditionele Franse smaken. Want we weten het allemaal: de Franse keuken ’is de beste ter wereld’. En soms denk ik dat daar iets in zit. Het platte broodje Galette de Gannat – met een gemengde sla (waarin rauwe bleekselderij) en een glas Coteaux du Languedoc, een lichte maaltijd voor vier – smaakt het best met een belegen lichtzure Cantal uit de streek, maar kan ook worden genoten met Leerdammer. Volgens de bakkers is het een recept van 200 jaar oud, ooit zonder gist, vandaar de naam galette (koek). In feite is de moderne bereiding een soort brioche.

* Bloem in een kom storten. Kuiltje maken in het midden, daarin gist en losroeren met het water.

* Nog een kuiltje maken aan de zijkant, daarin de losgeklopte eieren en zachte roomboter laten vallen. Kom toedekken met een vochtige doek, kwartiertje laten staan.

* Even doorkneden, vervolgens peper en zout toevoegen, nu 10 minuten kneden tot een soepel deeg ontstaat. Misschien met nog wat bloem als het teveel plakt.

* Deeg platdrukken, kaas erop strooien, weer 5 minuten kneden. Bij kamertemperatuur een uur laten rijzen onder de doek. Rijst weinig, geeft niet.

* Deeg uit de kom nemen. Op een 'schieter' bekleed met bakpapier een ronde koek vormen van 22 cm doorsnee, hoog 2 cm. Nog eens een half uur toegedekt rijzen.

* Oven intussen met een (liefst stenen) bakplaat op de onderste richel voorverwarmen op 200 °C. Brood met bakpapier op de hete bakplaat laten glijden; 25 minuten bakken.

* Laten afkoelen op een rooster.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden