Prinsjesdag

Kaartje scoren voor de Ridderzaal? De wachttijd is zes jaar

Bloemist Ton Verzijl brengt bloemversieringen aan in de Ridderzaal voor Prinsjesdag. Beeld ANP
Bloemist Ton Verzijl brengt bloemversieringen aan in de Ridderzaal voor Prinsjesdag.Beeld ANP

Ruim veertig gewone Nederlanders zijn er vandaag bij, als de koning de Troonrede uitspreekt in de Ridderzaal. Er is een wachtlijst van vijf tot zes jaar voor een plekje. Aanmelden kan bij de Eerste Kamer.

Marten van de Wier

Wie zo lang niet wil wachten, kan ook bij zijn provincie hengelen naar een uitnodiging. Elke provincie mag twee inwoners afvaardigen. Vaak kiezen ze voor mensen die bijvoorbeeld actief zijn in het vrijwilligerswerk.

De ministers en staatssecretarissen zitten natuurlijk ieder jaar in de zaal, in het vak aan de linkerhand van de koning, net zoals leden van de hogere colleges van staat (zoals de Nationale Ombudsman en de Raad van State). De Troonrede wordt voorgelezen tijdens een gezamenlijke vergadering van de Eerste en Tweede Kamer.

Deze ‘leden van de Staten Generaal’ zitten rechts naast de koning, recht voor de troon en links achterin. In de zaal is verder plek voor een groep internationale diplomaten en voor de burgemeesters en commissarissen van de koning. Tot slot de leden van de hofhouding en van het Koninklijk Huis: zij zitten het dichtst bij het koninklijk paar, aan weerszijden van de troon.

De burgers kijken vanaf het balkon boven de hoofdingang uit over de zaal. Trouw sprak met drie van hen. Waar verheugen ze zich het meest op?

Wahabou Alidou. Beeld -
Wahabou Alidou.Beeld -

'Ik kom uit een koninklijke familie' - Wahabou Alidou (42), Bedum

“Ik kom zelf uit Benin in West-Afrika, en ik vind het werkelijk uniek dat in Nederland de politiek en het koninklijk huis op Prinsjesdag in een ruimte kunnen zijn en samen kunnen werken! In Afrika heb je óf een republiek óf een koning. Ik kom zelf trouwens uit een koninklijke familie, maar in Benin heb je veel koningen. Wat ik ervan verwacht? Als ik mijn vrouw moet geloven, gaan ze de ziektekosten nog duurder maken. Maar ik hoop dat de koning tegen mensen met een migrantenachtergrond zegt: als je goed doet, wordt dat beloond.

Ik ben vrijwilliger en bestuurs­lid bij Colourful Bedum. Wij spannen ons in voor integratie en dialoog tussen allochtonen en Nederlanders, en hebben de vrijwilligersprijs gewonnen van Groningen. Daarom mogen twee van ons namens de provin­cie naar Prinsjesdag. Ik weet al wat ik aandoe: traditionele Afrikaanse kleding.”

Jaron Tichelaar. Beeld -
Jaron Tichelaar.Beeld -

'Ik hoop minister Wiebes te spreken' -Jaron Tichelaar (16), Noordscheschut

“Ik vind het heel bijzonder. Bijzonder om in Den Haag te zijn, in die politieke stad, en ook bijzonder vanwege de mensen die ik hoop te spreken. Ik zou heel graag de minister van economische zaken en klimaat spreken, Eric Wiebes. En Rutte zou heel leuk zijn uiteraard. Er is een gezamen­lijke broodjeslunch na afloop van de Troonrede, dus ik ben redelijk positief over de kans dat dat lukt.

Natuurlijk is het ook leuk om de koning te zien tijdens de Troonrede. Ik ben uitgenodigd door de provincie Drenthe en de gemeente Hoogeveen, omdat ik sinds anderhalf jaar actief ben met projecten in de duurzame hoek. Dat is voortgekomen uit een schoolproject, rond het idee van energie uit waterkracht uit de sluis hier. Ik adviseer nu politici en bedrijfsleven over zonneparken en waterkrachtenergie. En daarnaast zit ik in 6 vwo.”

Alie Roo. Beeld -
Alie Roo.Beeld -

'Het konings­paar zien, is het hoogtepunt' - Alie Roo (59), Staphorst

“Wij gaan ieder jaar met een bus met ongeveer 65 mensen uit Staphorst, in klederdracht. Ik heb net mijn outfit gepast. Ja, ook met oorijzers op. Het is ieder jaar zo’n leuke dag met z’n allen! Op mijn werk – in de kraamzorg – weten ze: de derde dinsdag van september is Alie er niet. Het is wel een hele onderneming. Ik zet de wekker om half vijf, dan kan ik rustig eten.

Ik ga nu voor de elfde keer mee. Meestal staan we op het Binnenhof of ergens langs de route. Nu zit ik voor het eerst in de Ridderzaal, met nog een stuk of zeven anderen van onze groep. Ik kijk ernaar uit om de troonrede een keer live te horen. Het zien van de koning en Máxima is ieder jaar het hoogtepunt. Ik vind het leuk om te kijken wat ze aanhebben. Normaal is het een glimp en een zwaai, maar nu we in de zaal zitten, zien we ze nog wat langer.”

Al het nieuws over Prinsjesdag op de voet volgen?

In ons dossier verschijnen alle artikelen over de Prinsjesdag van 2018.

Lees ook:

Hoe rolt al dat geld en waar staat die schatkist eigenlijk?

Het is Prinsjesdag vandaag. De miljoenen zijn verdeeld, begrotingen opgesteld, gaten gedicht en de extra’s uitgedeeld. Maar hoe rolt het geld bij de overheid? En bestaat er zoiets als het huishoudboekje van de staat?

Een droombegroting, maar het buitenland kan ons feestje bederven

De jubelstemming van vandaag doet herinneringen herleven aan tien jaar geleden, vlak voor de crisis uitbrak. De Troonrede, die het derde kabinet-Rutte de koning vandaag zal laten voorlezen, bevat veel goed nieuws.

Prinsjesdag komt eraan: koop geen nieuw hoedje maar ruil

Niet alleen de textielindustrie zelf, ook de consument kan werken aan verduurzaming, vindt Heske Verburg, directeur van Solidaridad Europa dat zich richt op wereldwijde verduurzaming.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden