Kaart nr. 27 geeft zich over

MOSOEL - Niet alleen de Amerikanen, ook de Irakezen zagen gisteren in de 'overgave' van de voormalige minister van defensie van Saddam, Soeltan Hasjim Ahmad, een teken dat gestaag alle 'kaarten' worden opgerold.

Ahmad gaf zich na twee weken van onderhandelen in de Iraakse stad Mosoel over aan de Amerikanen. Hij stond nummer 27 op de lijst van de 55 meest gezochte Saddam-getrouwen, harten acht van de 55 kaarten in het 'spel' dat de VS hebben opgesteld.

Gisterochtend meldde hij zich met zijn zes zoons, drie broers en enkele afgevaardigden van de clan waartoe hij behoort, bij het huis van de Amerikaanse bevelhebber in het noorden van Irak, David Petraeus. Deze ontving hem allerhartelijkst, vertelde Ahmads broer Abdoellah. De groep nam foto's en uiteindelijk vertrokken Petraeus en Ahmad per helikopter. Volgens bronnen bij het Amerikaanse leger zou Ahmad gisteren nog naar Bagdad worden gevlogen.

Een leider van de clan al-Tai, waartoe Ahmad behoort, beloofde 150 schapen te slachten ter ere van de Amerikanen als Ahmad van de lijst van gezochten zou worden geschrapt. Hij wordt weliswaar door de Amerikanen gezocht, maar tijdens de onderhandelingen zou hij bedongen hebben dat de Amerikanen hem zouden schrappen van de lijst van gezochten, zodat hij niet wordt opgesloten of vervolgd. Wel zit hij nu vast terwijl de Amerikanen hem ondervragen.

Als minister van defensie werd Ahmad gezien als stroman. De werkelijke macht over het leger was in handen van Saddam zelf. Dat hij bij zijn overgave kon rekenen op een 'prettige behandeling' was niet echt verwonderlijk. Voor en tijdens de oorlog in Irak gingen er al geruchten dat Ahmad samenwerkte met de Amerikanen en bereid zou zijn aan te sturen op een snel beëindigen van de strijd. De geruchten zijn nooit bevestigd. Mogelijk ook zijn ze door Saddam-getrouwen de wereld ingestuurd als verklaring voor de toch wel onverwacht snelle nederlaag. Gedurende de oorlog was het ministerie van defensie nimmer doelwit.

Achtendertig Irakezen op de lijst van 55 zijn nu in handen van de Amerikanen. Twee Irakezen op de lijst zijn dood, een ander is vermoedelijk dood. De overige veertien zijn nog voortvluchtig, onder wie de nummer 1, Saddam Hoessein.

Amerikaanse strijdkrachten pakten gisteren ook meer dan 55 Irakezen op. Zij werden verdacht van mogelijke betrokkenheid bij een hinderlaag donderdag nabij Tikrit waarbij drie Amerikaanse militairen het leven verloren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden