Kaapverdische mussen liften mee op zeeschip

Voor het eerst zijn er Kaapverdische mussen in Nederland. Ze zijn echter niet komen vliegen vanuit West-Afrika, ze zijn meegelifd op de Plancius, een marineschip omgebouwd tot cruiseschip.

Vogelaars zijn er opgewonden van: tientallen reisden er al naar de haven van Hansweert in Zeeland, waar het schip nu ligt, voordat het begin juni doorvaart naar Spitsbergen.

Vooral het feit dat die beestjes hier nooit zijn geweest, is bijzonder. Ze komen alleen voor op de Kaapverdische Eilanden. Maar de Passer iagoensis ziet er ook echt anders uit dan onze eigen huismus, verzekert Han Zevenhuizen van Dutch Birding, de organisatie die zeldzame vogels inventariseert en bestudeert. "De mannetjes hebben achter hun oog een roodbruine wenkbrauwstreep, bijna oranje. En ze hebben een forsere snavel."

De vogels kwamen 6 mei aan boord van de Plancius, eerst in een groep van 22 vogels. Eenmaal vertrokken vanuit de Kaapverdische Eilanden, bleven er nog 11 over. Pas bij Madeira vlogen nog meer vogels van boord. Vier exemplaren, twee mannetjes en twee vrouwtjes, zijn gebleven tot in Zeeland, waar het schip op 18 mei aanmeerde. Daar worden de vogels momenteel bijgevoerd door de bemanning en door bezoekende vogelaars.

Zelfstandig zal de soort de Nederlandse winters waarschijnlijk niet overleven. In Kaapverdië zijn ze zo'n 20 graden gewend, het hele jaar door.

Er is discussie of de verstekelingen op de lijst van wilde Nederlandse vogels mogen. Dutch Birding zet ze er niet op omdat ze de reis niet op eigen kracht hebben afgelegd. Toch staat de huiskraai er wel op. Daarvan zitten er inmiddels zeker twintig tot dertig in Hoek van Holland, hoewel ook deze soort waarschijnlijk per schip is aangemeerd.

"Verschil is dat we het daarvan niet zeker weten en van deze mussen wel," verklaart Zevenhuizen. "Op de lijst staan alleen zuivere wilde soorten, vijfhonderd inmiddels. De halsbandparkiet, ooit uit een collectie losgelaten, mag er ook niet op, al is die soort nu talrijk."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden