K. Michel krijgt voor 'Waterstudies' poëzieprijs

De dichter K. Michel heeft voor zijn bundel 'Waterstudies' de VSB Poëzieprijs gewonnen. De jury onder voorzitterschap van dichter Jozef Deleu maakte de winnaar gisteren in het VPRO-televisieprogramma De Plantage bekend. Aan de prijs is een bedrag van 50000 gulden verbonden.

Van onze kunstredactie

De andere genomineerden waren Piet Gerbrandy, Stefan Hertmans, C.O. Jellema, Frank Koenegracht en Leonard Nolens. De eensgezinde jury noemde Michel een ,,uiterst zorgvuldig dichter met een eigen uniek geluid''.

In de twintig gedichten van de bundel 'Waterstudies' ,,toont de dichter zijn meesterschap. Er staat geen gedicht te veel. Michel dringt nergens op, maar brengt de verwondering over het leven zelf over op de lezer. Steeds wordt de diepere dimensie van het leven en van het ik opgeroepen'', aldus het juryrapport. ,,Michel laat de lezer verbaasd verdwalen in een wereld die alledaags is en vertrouwd, maar ook heel raadselachtig.''

De prijs werd in 1993 op initiatief van Huub Oosterhuis ingesteld door de Stichting VSB Fonds. Eerdere winnaars waren Esther Jansma ('Hier is de tijd'), Rutger Kopland ('Tot het ons loslaat'), Gerrit Kouwenaar ('De tijd staat open'), Leo Vroman ('Psalmen en andere gedichten'), Huub Beurskens ('Aangod en de afmens') en Hugo Claus ('De sporen'). Michel krijgt de prijs op 8 juni uitgereikt.

In de jury zaten verder de filosoof Theo de Boer, dichter/schrijver Anna Enquist, columnist Elsbeth Etty en dichter Mustafe Stitou.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden