Juweliersvrouw Deurne wordt definitief niet vervolgd

Goldies Juwelen, waar de overval plaatsvond Beeld ANP
Goldies Juwelen, waar de overval plaatsvondBeeld ANP

Juweliersvrouw Marina die vorig jaar twee overvallers doodschoot tijdens een overval op juwelierszaak Goldies, wordt definitief niet vervolgd.

Redactie

Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch bepaald, liet advocaat Bénédicte Ficq woensdag weten.

Het Openbaar Ministerie concludeerde eerder dat de juweliersvrouw vorig jaar het vuur opende uit noodweer om haar echtgenoot te verdedigen en dat ze niet vervolgd zou worden. Maar de nabestaanden van de gedode overvallers vroegen de rechter zich over de zaak te buigen. Advocaat Ficq spande om die reden een zogeheten artikel-12-procedure aan.

Het hof hoorde onlangs de juweliersvrouw. De rechters zijn net als het OM tot de conclusie gekomen dat de vrouw uit noodweer heeft gehandeld. Tegen de beslissing is geen beroep mogelijk.

Meer over zaak Deurne

Hielp Zakaria G. bij de overval op juwelier Goldies? Die vraag werd uiteindelijk bevestigend beantwoord door de rechter. Lees hier de analyse die daaraan voorafging [+]

Worsteling

De vrouw loste op 28 maart door een kleine deuropening het eerste schot, toen een overvaller het kantoor binnendrong. Hij werd fataal geraakt in het hart. De tweede overvaller schoot ze dood tijdens zijn worsteling met haar man.

Ficq laat weten dat de beslissing van het hof tot verdriet leidt bij de nabestaanden van de overvallers. Ze zegt dat het een principiële zaak was de procedure voor vervolging van de juweliersvrouw te beginnen. De advocaat vindt dat het OM zaken waar sprake kan zijn van 'eigenrichting' (voor eigen rechter spelen) altijd moet voorleggen aan de rechter.

De echtgenoot van de juweliersvrouw is zelf vervolgd en veroordeeld voor verboden wapenbezit. Hij kreeg honderd uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Voor betrokkenheid bij de geruchtmakende overval werd in april een derde verdachte veroordeeld tot drie jaar celstraf. Die man was niet in de buurt tijdens de overval maar was wel betrokken bij de voorbereidingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden