Commentaar

Juwelier die allochtonen weigert, vestigt terecht de aandacht op onveiligheid

De Nijmeegse juwelier Kamerbeek gooide deze week de knuppel in het hoenderhok: hij laat geen enkele Antilliaanse en Marokkaanse jongere meer in zijn zaak. Hij nam dit besluit na acht overvallen in tien jaar op zijn winkel, waarbij hij de laatste keer zelf gedeeltelijk verlamd raakte.

Wie deze afschuwelijke realiteit tot zich door laat dringen, kan niet anders dan begrip opbrengen voor zijn besluit. De juwelier kreeg dan ook veel instemmende reacties. Hij gaf zijn deurbeleid volmondig toe, om het probleem aan te kaarten. Dat hij wegens discriminatie voor de rechter kan worden gedaagd, beseft hij. Er is bij het Nijmeegse antidiscriminatiebureau al een klacht tegen hem ingediend.

De wet is hierin heel duidelijk: discriminatie op grond van ras of geloof is verboden.

Toch zou het jammer zijn als deze kwestie wordt aangegrepen om de man daadwerkelijk te vervolgen. Want het gaat de juwelier - en met hem alle juweliers in Nederland - om een heel andere discussie. Het gaat hun om het feit dat ze jaar in jaar uit, dag in dag uit, in hun winkel moeten staan met angst in hun lijf, wachtend op de volgende klant die ze misschien gaat overvallen.

Twee keer per week wordt er ergens in Nederland een overval op een juwelierszaak gepleegd. Het aantal overvallen op winkels daalt, maar onder juweliers stijgt die juist fors. Zo'n overval leidt meestal tot slechts een kort berichtje in de krant met de mededeling dat de politie de zaak onderzoekt. De overvallen juweliers krijgen een korte periode extra politiebescherming.

Het is tergend te moeten vaststellen dat de juweliers onvoldoende beschermd zijn. Dat ze op hoge kosten worden gejaagd om veiligheidsmaatregelen zoals camera's, dna-sprays, gezichtscans of bewakers in te huren zonder dat het echt helpt. En dat de overheid niet in staat is hun een basisgevoel van veiligheid te geven.

Waar bij grote zaken - zoals de aanslag op het winkelcentrum in Alphen aan den Rijn of de zedenzaak in Amsterdam - politie en burgemeesters zichtbaar maken dat ze er voor burgers zijn en dat ze de zaak met veel politie-inzet proberen op te lossen, lijkt dit type overvallen steeds als een incident te worden beschouwd.

Maar gewelddadige overvallen hebben ook groot effect op het veiligheidsgevoel van alle burgers. De overheid kan niet ontkennen dat de huidige methode faalt. Het is tijd voor een nieuwe en effectievere aanpak van winkelovervallen. Ook een juwelier heeft rechten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden