Juwelier Deurne voor de rechter, derde verdachte ook

Waarom mocht de winkeleigenaar geen pistool bezitten, maar zijn vrouw het wel gebruiken?

Verdacht van dubbele doodslag wordt het juweliersechtpaar Willy en Marina Sanders van Goldies niet meer. Een jaar geleden werd hun juwelierszaak in Deurne overvallen, waarbij de twee dieven door Marina uit noodweer werden doodgeschoten. Wel moet de 53-jarige eigenaar Willy overmorgen voor de rechter verschijnen wegens verboden wapenbezit. Vandaag al staat Zakaria G., de man die door het Openbaar Ministerie (OM) wordt aangemerkt als het brein achter de overval, terecht in de rechtbank van Den Bosch.

Hoe zat het ook alweer met de overval?

Op 28 maart 2014 overvallen twee mannen van Marokkaans-Nederlandse afkomst juwelierszaak Goldies in het Oost-Brabantse Deurne. Eigenaar Willy Sanders raakt met hen in gevecht. Op camerabeelden in het kantoortje achter de winkel ziet Marina Sanders wat er zich afspeelt. Ze meent dat haar man in levensgevaar is en lost vier schoten. Abdel H. (20) en Youssef F. (29) overlijden beiden ter plekke. Willy Sanders wordt door een van de kogels in zijn hand geraakt.

Waarom hoeft Marina Sanders niet voor de rechter te verschijnen?

Al snel laat het OM doorschemeren dat de juweliersvrouw niet wordt vervolgd omdat ze 'uit noodweer' heeft gehandeld. Ze mocht zichzelf en haar man verdedigen. De zaak leidt tot veel rumoer in Nederland. Het wringt dat de juwelier het vuurwapen niet had mogen bezitten (en daar nu dus ook voor wordt vervolgd), maar dat Marina Sanders het pistool wel mocht gebruiken om twee mensen te beschieten. In haar oordeel neemt justitie de psychische toestand van de juweliersvrouw mee. Het echtpaar werd in 2010 al eens overvallen, waardoor Marina een posttraumatische stressstoornis heeft ontwikkeld.

Wat is de rol van Zakaria G. in het verhaal?

Kort na de overval spreekt justitie van een mogelijke derde dader. Op 1 juli 2014 houdt de Duitse politie de 27-jarige Zakaria G. aan in Stuttgart. Sinds hij begin augustus is uitgeleverd aan Nederland zit hij vast. Volgens het OM is Zakaria G. het brein achter de overval op Goldies.

Feit is dat de 27-jarige Eindhovenaar, die al een strafblad heeft, twee weken voor de overval een sieraad heeft laten repareren in de juwelierszaak. Volgens het OM zou dat op een voorbereidende verkenning kunnen duiden. Ook heeft de man op de dag van de overval zijn auto aan een vriend uitgeleend. De auto werd op 3,5 kilometer van Goldies aangetroffen. Was het een vluchtauto? Bovendien heeft Zakaria op de dag van de overval zestien keer telefonisch contact gehad met de overvallers, en hebben getuigen verklaard dat hij wist van de plannen om Goldies te beroven.

Volgens advocaat Gerard Spong is er geen enkel bewijs dat Zakaria betrokken was bij de overval op de juwelierszaak. Wel geeft hij aan dat overvaller Youssef F. twee maanden bij zijn cliënt heeft gewoond.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden