judo

Juul Franssens geloof in eigen kunnen is terug

Juul Franssen (in het wit) tijdens haar partij tegen de Duitse Martyna Trajdos.Beeld AFP

Judoka Juul Franssen heeft na een zwaar jaar eindelijk haar WK-medaille binnen. "Dit is de kroon op het harde werk."

Ze moest het iemand vertellen. Om straks te kunnen bewijzen dat ze het écht in haar droom had voorspeld. In de dagen voordat Juul Franssen in actie kwam op de WK in Bakoe, droomde de 28-jarige judoka dat ze brons won in haar partij tegen de Duitse Martyna Trajdos. Gisteren veroverde ze inderdaad brons. Met een waza-ari tegen… Trajdos. Precies zoals ze van tevoren aan collega Marhinde Verkerk had verteld.

Franssen deed haar verhaal gisteren in tranen voor de camera van de NOS. “Dit is onwerkelijk. Ik had het nog tegen Marhinde gezegd. Ik ben zo blij dat ik ’m eindelijk heb. Dat ik eindelijk met een medaille thuiskom in plaats van een vijfde plek, of een zevende plek. Daar doe je het gewoon niet voor”, zei Franssen. “Dit is een kroon op het harde werk van de afgelopen jaren.”

Brons was voor Franssen, die uitkomt in de klasse tot 63 kilo, het hoogst haalbare, nadat ze in de kwartfinale tegen Miku Tshiro onderuit was gegaan. De Japanse nam haar in een houdgreep en liet niet meer los.

Een ander leven

En zo zag het leven van Juul Franssen er in een jaar tijd ineens heel anders uit. Van persona non grata binnen haar eigen bond tot derde op de WK. Vorig jaar was Franssen nog verwikkeld in een langslepend conflict met de bond dat in de rechtszaal werd uitgevochten.

De judoka weigerde te komen trainen op Papendal, waar de bond een nationaal trainingscentrum had opgezet. Ze was van mening dat haar eigen situatie in Rotterdam bij de judoschool van Chris de Korte beter was. De bond zette haar daarop uit de nationale selectie, waardoor Franssen niet meer aan wedstrijden mee kon doen en zich ook niet meer kon plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio. Haar carrière was in feite voorbij.

Maar Franssen bleef volharden in haar gelijk en vocht de uitsluiting van wedstrijden via een kort geding tegen de bond aan. De rechter bepaalde dat de bond haar nooit uit de selectie had mogen zetten, omdat ze niet op Papendal wilde trainen. Franssen ging opnieuw in gesprek en kwam nu tot een tussenoplossing, waardoor ze nu deels in Rotterdam en deels op Papendal traint.

In de periode dat ze geen wedstrijden judode, trainde Franssen hard door om haar droom om op de Spelen van Tokio in actie te komen te verwezenlijken. Ook al wist ze niet of die droom uit zou komen. Met de bronzen plak op de WK kwam een andere droom in ieder geval al uit. De judoka haalde met haar plak in Bakoe de eerste medaille voor Nederland binnen.

Comeback

Franssen boekte bij haar comeback met de eindzege op de Grand Prix in Den Haag vorig jaar november meteen een groot succes. Ze stond dit jaar ook op het podium bij de World Masters in Sint-Petersburg, waar ze brons won. Bij de Grand Slam in Jekaterinenburg pakte ze zilver.

Aan het laatste toernooi in de voorbereiding op de WK had ze een kleine deuk in haar zelfvertrouwen overgehouden. In Boedapest was Franssen niet scherp genoeg, waardoor ze al snel klaar was. Vlak voordat ze afreisde naar Hongarije hoorde ze dat haar vader met hartproblemen naar het ziekenhuis was gegaan. In Boedapest ontbraken daardoor de zenuwen die Franssen voor een wedstrijd graag wil voelen. Andere dingen waren even belangrijker.

Toch twijfelde ze even over haar vorm. Maar met haar eerste WK-medaille is het geloof in eigen kunnen terug.

Lees ook:

Judoka is voorbereid op alle scenario's

De hartaanval van haar vader zette judoka Juul Franssen aan het denken. Wil ze het weten als er vlak voor de Spelen van Tokio iets gebeurt met haar familie?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden