Justitie zoekt naar seksvideo officier

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Justitie in Amsterdam is driftig op zoek naar de videoband die in het criminele circuit zou circuleren en waarop een Amsterdamse officier van justitie te zien is die seks heeft met een prostituee. De band zorgde eerder deze week dat twee veroordeelde snelkrakers door het hof alsnog op vrije voeten werden gesteld omdat justitie weigerde over de band te getuigen.

De verdachten Harry G. uit Weesp en Rob H. uit Amsterdam zijn eerder door de rechtbank tot straffen van 3,5 en 4,5 jaar cel veroordeeld vanwege een grote serie snelkraken. In 1995 en 1996 reden zij 's nachts met hun auto's met name elektronica-zaken binnen, om vervolgens met de buit te verdwijnen.

Tijdens het hoger beroep is gebleken dat de Amsterdamse criminele inlichtingendienst (CID) de beide snelkrakers de hand boven het hoofd hield omdat deze informatie zouden hebben over een videoband, opgenomen in seksclub Satyricon. De politie zou gedurende de speurtocht naar de band, de snelkrakers met rust laten. Zij werden uiteindelijk toch opgepakt, toen ze tijdens de vlucht op een surveillance-auto reden.

De twee verdachten hebben tijdens het hoger beroep ook verklaard, dat de politie prostituee Irma 25 000 gulden heeft geboden om in de seksclub Satyricon meer informatie over de band te vergaren. Toen het hof twee informanten over die actie wilde horen, verklaarden deze dat zij van hun baas, officier van justitie F. Teeven, de opdracht hadden gekregen te zwijgen over de zaak. Waarop Teeven zelf voor het hof als getuige moest verschijnen. Ook Teeven wenste niet op de zaak in te gaan, 'om de identiteit van de informanten' te bewaren. Volgens voorzitter G. van Asperen van het hof was hiervan echter geen sprake, omdat Irma al als getuige in de gang zat te wachten, en de runners anoniem al verschenen waren. Van Asperen stelde geïrriteerd dat justitie op deze manier het onderzoek aan de controle van de rechter onttrekt, en verklaarde haar daarop 'niet ontvankelijk'. De twee zware jongens konden daarop als vrije mannen het hof door de hoofdingang verlaten.

De seksband met daarop de officier van justitie die destijds verantwoordelijk was voor de bestrijding van de zware criminaliteit heeft daarmee een eerste zaak doen 'stuklopen', terwijl chantage door de onderwereld niets eens nodig bleek. Alleen al het verzwegen onderzoek naar de tape, bleek voldoende voor het schrappen van in totaal acht jaar cel.

Volgens ingewijden doen politie en justitie er alles aan de band en kopieën in handen te krijgen. Ze weten dat-ie anders eens zal opduiken, alleen is de vraag: bij welke zaak?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden