Justitie ziet af van rechtszaak tegen MVV

Van onze correspondent MAASTRICHT - De justitie in Maastricht kan niet bewijzen dat voetbalclub MVV in 1991 FC Utrecht heeft omgekocht om in de eredivisie te kunnen blijven. Na een jaar onderzoek ziet de justitie af van een rechtszaak.

MVV, de directie en een aantal bestuursleden zijn volgens de justitie wel verantwoordelijk voor een valse administratie en fraude met ziekengeld. Maar ook hierover komt geen rechtszaak, omdat de justitie de betrokkenen schikkingen van in totaal ruim 200 000 gulden heeft aangeboden.

De stichting MVV moet het hoogste bedrag betalen, 160 000 gulden. De bestuursleden moeten per persoon 7 500 gulden op tafel leggen, en directeur R. Weijzen 20 000 gulden. Een oud-directeur is voor 3 750 gulden beboet, wegenbouwbedrijf BLM moet 3 000 gulden betalen voor zijn betrokkenheid bij de zaak.

Volgens officier van justitie Kolkert hebben allen de schikking aanvaard. Hiermee wordt een streep gezet onder de affaire MVV. Volgens Kolkert zijn de betrokkenen niet gedagvaard, omdat er toch geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf zou worden geëist. “In dat geval moet je je afvragen wat de meerwaarde van een arbeidsintensieve rechtszaak is, als je de zaak ook met een transactie kunt afdoen.”

De zaak kwam aan het rollen, toen oud-administrateur Kengen van de Maastrichtse voetbalclub werd beschuldigd van verduistering van clubgelden. Tijdens het verhoor vertelde hij dat er bij MVV zwart geld omging, dat er werd gefraudeerd en dat MVV ruim 19 000 gulden aan FC Utrecht zou hebben betaald om in de eredivisie te kunnen blijven.

Dit laatste is volgens de justitie niet onomstotelijk vast komen te staan. “Wel is duidelijk geworden dat BLM een valse nota heeft afgegeven, die ook is opgenomen in de administratie van MVV”, aldus Kolkert. Maar of BLM ook daadwerkelijk geld heeft doorgesluisd naar FC Utrecht, zoals de beschuldiging luidde, kan niet worden bewezen.

In een verklaring gaf MVV gisteren toe dat er fouten zijn gemaakt. Maar van omkoping of persoonlijk verrijking is volgens de club niets gebleken. Het betalen van de schikkingen betekent dan ook niet dat schuld wordt bekend. Maar het is voor MVV en de betrokkenen beter dat er zo snel mogelijk een einde komt aan de zwarte bladzijde in de geschiedenis van de club, aldus de verklaring. MVV is wel teleurgesteld over de hoogte van de transacties.

Niet bekend

De affaire is overigens nog niet helemaal afgerond. Een aantal minder belangrijke verdachten krijgt binnenkort een schikking aangeboden. Maar in die gevallen gaat het om veel lagere bedragen. De zaak tegen de commercieel-manager en de hoofdkassier is geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

Administrateur Kengen en zijn echtgenote werden onlangs wel veroordeeld voor hun verduisteringspraktijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden