Justitie zet streep door smeergeldschikking van SBM Offshore

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

SBM Offshore, ontwerper en verhuurder van drijvende olie- en gasplatforms, komt maar niet af van de corruptiezaken waarin het al jaren is verwikkeld.

Gisteren werd bekend dat de Braziliaanse justitie een schikking heeft afgekeurd die SBM in juli met de Braziliaanse overheid had getroffen. Met die schikking ter waarde van circa 275 miljoen dollar kocht SBM vervolging af en dacht het bedrijf verlost te zijn van de langslepende kwestie. Die draait om de betaling van smeergelden om opdrachten te verkrijgen van het grote Braziliaanse olie- en gasbedrijf Petrobras.

De afkeuring kwam bij beleggers hard aan. Het aandeel SBM, genoteerd op de Amsterdamse beurs, leverde gisteren meer dan 10 procent van zijn waarde in. De vraag is vooral wat er nu gaat gebeuren. De directie van SBM Offshore wist dat gisteren niet en liet in een tweeregelig persbericht weten dat het om uitleg van justitie heeft gevraagd.

Het is mogelijk dat het bedrijf opnieuw over de hoogte van de schikking moet onderhandelen. Onduidelijk is of SBM nog zaken mag doen met Petrobras en of er een streep door oude contracten wordt gezet.

De Braziliaanse oliegigant was jarenlang de belangrijkste afnemer van de drijvende platforms van SBM, die per stuk soms meer dan een miljard dollar kosten. Toen de smeergeldaffaire werd ontdekt, mocht SBM een tijdlang niet meedingen naar nieuwe opdrachten van Petrobras.

De in juli getroffen schikking maakte een eind aan dat verbod. De verwachting was toen dat Petrobras snel weer een bestelling bij SBM Offshore zou plaatsen. Volgens de schikking moest SBM 163 miljoen dollar betalen aan de Braziliaanse overheid en zou het voor 112 miljoen afzien van bonussen bij nieuwe contracten.

SBM Offshore worstelt ruim vier jaar met smeergeldaffaires. In 2012 werd bekend dat handelsagenten betalingen hadden verricht aan ambtenaren in Angola en Equatoriaal Guinee. Er waren hoge SBM-medewerkers die daar weet van hadden. Later doken forse betalingen in Brazilië op.

In 2014 sloot SBM een deal ter waarde van 240 miljoen dollar met het OM in Nederland. Met die schikking (een boete van 40 miljoen en een terugbetaling van het wederrechtelijk verkregen voordeel van 200 miljoen) voorkwam SBM Offshore een lange strafrechtelijke procedure én de bijbehorende publiciteit. Het was de hoogste schikking die een Nederlands bedrijf ooit trof met het OM. Volgens het OM betaalde SBM tussen 2007 en 2011 voor circa 200 miljoen dollar aan steekpenningen, vooral in Brazilië (139,1 miljoen), Angola (22,7 miljoen) en Equatoriaal Guinee (18,8 miljoen).

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden