'Justitie zet illegalen bewust op straat'

DEN HAAG (ANP) - Volgens VluchtelingenWerk Nederland zet het ministerie van justitie uitgeprocedeerde asielzoekers op straat, wetend dat zij in de illegaliteit zullen treden. W. Engelen van VluchtelingenWerk meent dat Justitie bewust een uitrookbeleid voert. Hij zegt dit in het jongste nummer van Onze Wereld.

Juridisch is er weinig in te brengen tegen het op straat zetten van illegalen, zegt prof. R. Fernhout van de Katholieke Universiteit Nijmegen (leerstoel Europees Migratierecht). “Er is geen uitzettingsverplichting volgens de wet. Dat de overheid illegalen creëert is juridisch ook geen probleem. Maar beleidsmatig en moreel is er wél een bezwaar. Het is natuurlijk te gek om los te lopen dat je een soort Verelendung creëert.”

Engelen meent dat illegaliteit voor de overheid helemaal geen probleem is, maar een middel om te ontmoedigen. Voor de IND is het alleen van belang dat mensen uit de officiële statistieken verdwijnen. Ik denk dat er een geheime agenda is: laten we eens kijken of dit werkt. Enerzijds illegaliteit creëren en anderzijds de illegalen steeds meer afknijpen door de nieuwe Koppelingswet. Dan wordt Nederland heel onaantrekkelijk.''

Maar hij noemt dit een gevaarlijke ontwikkeling. “De kans is groot dat over een paar jaar de situatie in de grote steden uit de hand loopt. Je creëert een kansloze onderlaag, die je waarschijnlijk niet meer wegkrijgt.”

P. van Voorst, senior beleidsmedewerker van het ministerie van justitie geeft toe dat er mensen op straat worden gezet, maar ontkent dat het op grote schaal gebeurt. Bovendien is er in de opvangcentra geen plaats om de uitgeprocedeerden onder te brengen. En als Justitie dat wel doet, wordt het beleid in zijn ogen ongeloofwaardig. “Moeten wij mensen die weigeren mee te werken aan hun uitzetting dan tot in het oneindige opvangen?”

Hulporganisaties, particulieren en gemeenten, zeggen dat ze de toestroom nauwelijks meer kunnen verwerken. Bij dominee Hans Visser van de Pauluskerk kloppen steeds vaker 'nieuwe zwervers' aan. Ook bij het Leger des Heils wordt geconstateerd dat er 'een groeiende groep illegalen is', zegt beleidsmedewerker P. Roessen. Het Missionair Centrum in Heerlen zegt in de afgelopen anderhalf jaar 95 mensen zonder verblijfsvergunning te hebben geholpen. De onderduikadressen van de diverse hulporganisaties zijn vol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden