Justitie VS: Microsoft mogelijk opsplitsen

Het Amerikaanse ministerie van justitie overweegt bij de rechter opsplitsing van 's wereld grootste softwaremaker Microsoft te eisen. Het is een van de mogelijkheden om de monopolie-positie van het bedrijf van Bill Gates te breken.

De Amerikaanse onderminister van justitie Joel Klein noemde, twee dagen na een voor Gates ongunstige uitspraak van de rechter, opsplitsing van het bedrijf een van de maatregelen uit een reeks varianten. Mogelijk is ook dat Microsoft een verbod opgelegd krijgt om overeenkomsten te sluiten met internet-aanbieders en computerfabrikanten waarbij sprake is van een gedwongen afname van software van het concern van Gates.

Rechter Thomas Penfield Jackson oordeelde vrijdagavond dat Microsoft ,,monopolistische macht'' heeft op het gebied van computerbesturingsprogramma's en die misbruikt ten koste van andere bedrijven en consumenten. Een veroordeling wegens schending van de anti-trustwetgeving zal nog enkele maanden op zich laten wachten, maar gezien de uitspraak lijdt het weinig twijfel dat die er komt.

De Amerikaanse minister van justitie, Janet Reno, sprak van ,,een grote dag voor de consument''. De computerindustrie in de Californische 'Silicon Valley' was verguld, maar ook verrast. ,,Zo'n harde uitspraak had ik niet verwacht'', aldus topman Bob Davis van het internetzoekprogramma Lycos.

Gates heeft steeds aangegeven dat hij openstaat voor een schikking van de zaak. Maar mogelijk is ook dat hij de strijd met de overheid, ondanks zijn nederlaag van vorige week, voortzet. Gates vindt nog altijd dat niet hij de monopoliepositie heeft opgetuigd, maar dat de massale keuze van het publiek voor zijn producten de dominante positie van Microsoft heeft bewerkstelligd.

Microsoft en de Amerikaanse overheid krijgen tot eind januari de gelegenheid voor nadere argumentatie. Pas daarna valt een definitief oordeel. Als dat voor Microsoft negatief uitpakt, kan het concern in beroep gaan. Zo'n procedure kost minimaal een jaar. Eerdere pogingen om de zaak te schikken zijn mislukt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden