Justitie VS: Armstrong schuldig aan onrechtmatige zelfverrijking

Lance Armstrong Beeld AFP
Lance ArmstrongBeeld AFP

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt dat oud-wielrenner Lance Armstrong zichzelf, door met list en bedrog de Tour de France te winnen, schuldig heeft gemaakt aan 'onrechtmatige zelfverrijking'. Ook zou Armstrong de voorwaarden van zijn overeenkomst met de wielerploeg U.S. Postal hebben geschonden.

Redactie

Dat blijkt uit documenten die het departement dinsdag heeft ingediend bij de rechtbank in Washington. De U.S. Postal Service is een overheidsdienst. Justitie had eerder aangekondigd zich om die reden namens de overheid te zullen aansluiten bij de rechtszaak die Armstrongs voormalige ploeggenoot Floyd Landis tegen hem had aangespannen. Dinsdag was de laatste dag waarop dat kon.

Hoofdsponsor
Tijdens zes van Armstrongs zeven Touroverwinningen was U.S. Postal hoofdsponsor van de ploeg, een verbintenis die het postbedrijf 40 miljoen dollar kostte. Van 1998 tot 2004 ontving Armstrong bovendien 17 miljoen dollar van het bedrijf.

Na diens bekentenis over dopinggebruik had Armstrong laten weten dat het sponsorschap de U.S. Postal Service veel meer opleverde dan wat het bedrijf hem aan vergoedingen betaalde. Armstrongs advocaat Elliot Peters omschreef de aanklacht van Justitie dinsdag als 'opportunistisch en onoprecht'.

Bruyneel
Ook Armstrongs voormalig ploegleider Johan Bruyneel en het bedrijf dat het management van de ploeg verzorgde, Tailwind Sports, zijn door Justitie aangeklaagd. Worden ze veroordeeld, dan loopt de vergoeding die ze moeten betalen mogelijk in de miljoenen dollars. In de zaak zal het ministerie niet alleen moeten aantonen dat de U.S. Postal Service is bedrogen, maar ook dat het bedrijf daardoor schade heeft geleden.

Armstrongs voormalige ploegleider Johan Bruyneel, eveneens aangeklaagd door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Beeld AFP
Armstrongs voormalige ploegleider Johan Bruyneel, eveneens aangeklaagd door het Amerikaanse ministerie van Justitie.Beeld AFP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden