Justitie verwacht meer aangiftes in zaak-Frank R.

Dader zou aanvankelijk niet beseft hebben dat hij iets verkeerd deed. SBS brengt volgende zedenzaak aan het licht.

Het rechercheteam dat de zedenzaak rond Frank R. uit Cuijk onderzoekt, hoopt nog deze maand gesprekken te voeren met alle 65, inmiddels geïdentificeerde meisjes die tot zijn slachtoffers zouden behoren.

Het betreft meisjes die op het in mei, bij R. in beslag genomen beeldmaterieel zijn herkend. Drie meisjes hebben aangifte gedaan. Justitie verwacht dat de gesprekken met de slachtoffers tot meer aangiftes leiden. De slachtoffers krijgen hiervoor bedenktijd.

Op de beelden zijn bijna driehonderd meisjes te zien. De recherche stelt alles in het werk om de identiteit van deze meisjes te achterhalen. In de computers van R. en in zijn mobiele telefoon werden ruim 26.000 filmpjes en 144.000 afbeeldingen gevonden.

Dagblad van het Noorden meldde gisteren op gezag van bronnen dat de 48-jarige R. een bekentenis heeft afgelegd. Het Openbaar Ministerie en de politie en willen hierover niets zeggen. R.'s raadsman Rob van Haarst zal de media inhoudelijk niet informeren over de zaak tegen zijn cliënt.

Als gast bij televisieprogramma 'Pauw & Witteman' zei Van Haarst woensdag dat R. een 'doorsnee man' is. Hij zou een matige jeugd hebben gekend. "Er is wel degelijk sprake van een beschadiging." Volgens de raadsman werkt R. mee aan het onderzoek en zou bij zijn aanhouding een zekere opluchting hebben gevoeld. Aanvankelijk zou hij niet hebben beseft dat hij iets verkeerd deed. "Maar als je in de gevangenis zit, verandert de kijk op dingen wel", merkte de advocaat op.

Op aanwijzing van onderzoeksjournalist Alberto Stegeman van SBS 6 ontvouwde zich gisteren een volgende, omvangrijke zedenzaak. In Sittard werd een 49-jarige man uit Weert aangehouden, bij wie de politie thuis 'meerdere miljoenen' kinderpornoplaatjes aantrof. De man werd in de val gelokt tijdens opnamen van het programma 'Undercover in Nederland'. De rechter-commissaris bepaalde dat de verdachte nog zeker twee weken in de cel blijft. Details over de zaak werden nog niet naar buiten gebracht.

Minister Opstelten van veiligheid en justitie zegt gehoor te geven aan de uitgesproken wens van politie en justitie om haast te maken met de 'pedolokker'. Het voorstel voor het inzetten van een lokagent in de strijd tegen seksueel misbruik gaat voor de Kerst voor advies naar de Raad van State. Eerder bleek dat het inzetten van de pedolokker niet zonder juridisch kader kan.

Opstelten zegt ook dat hij de aanpak van kindersekstoerisme verder wil versterken. In de plannen van de bewindsman is onder meer opgenomen dat van veroordeelde pedoseksuelen met een hoog recidiverisico het paspoort zou mogen vervallen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden