Justitie verruimt aanklacht Holleeder

Zussen en ex leveren de langgezochte aanwijzingen over liquidaties

Vingerafdrukken of DNA-materiaal? Nooit heeft Willem Holleeder de fout gemaakt sporen achter te laten die konden leiden tot een succesvolle vervolging voor de vele moorden waarmee hij in verband is gebracht. Maar gisteren kwamen die verdenkingen te staan op een reeks tenlasteleggingen. Met dank aan zijn zusters Astrid en Sonja en zijn ex-vriendin Sandra Klepper, de weduwe van de in 2000 vermoorde Sam Klepper.

Maar liefst drie moorden en de dood van een Amstelveense botenhandelaar zijn toegevoegd aan de aanklachten tegen Holleeder. Hij werd al vervolgd voor het uitlokken van de moorden op Kees Houtman (2005) en kroegbaas Thomas van der Bijl (2006).

De meest in het oog springende nieuwe verdenking is de moord op Cor van Hout in de Amstelveense Dorpsstraat op 24 januari 2004. Van Hout was getrouwd met Holleeders zus Sonja, met wie hij twee kinderen kreeg. Van Hout en Holleeder groeiden niet alleen samen op, maar bouwden ook samen aan een criminele loopbaan, met de ontvoering van Freddy Heineken in 1983 als hoogtepunt.

De zussen Sonja en Astrid, maar ook zijn ex-vriendin Sandra zullen dit najaar hun verhaal vertellen. Niet achter gesloten deuren bij de rechter-commissaris, maar gewoon in de getuigenbank. En als de meubels in de rechtszaal dan staan waar ze nu staan, dan zitten ze hooguit een paar meter bij hun broer of ex-geliefde vandaan. Zoiets is zelden vertoond. Het OM heeft erop aangedrongen om het getuigenverhoor op deze wijze in te kleden. De rechters krijgen zo direct - en niet via tussenkomst van een rechter-commissaris - de kans zich een oordeel te vormen over de verklaringen van de drie getuigen. Verklaringen die er weleens toe zouden kunnen leiden dat Holleeder, nu vast in de gevangenis in Vught, nooit meer buiten komt.

Ongetwijfeld zullen de getuigenissen niet alleen gaan over wat het drietal weet over Willem Holleeder, maar vooral ook over de druk waaronder zij hebben gestaan en welke bedreigingen hij heeft geuit als ze zouden gaan praten. Want één ding is duidelijk: in de vijftien jaar sinds de eerste poging Cor van Hout te vermoorden, hebben de zussen met een gigantisch loyaliteitsprobleem gezeten. De waarheid vertellen, zoals nu geschiedt, of zwijgen, al dan niet onder zeer zware druk. De publieke verklaringen zullen ook moeten leiden tot een nieuw leven zonder angst van de ongetwijfeld op dit moment beschermde getuigen.

Acht dossiers met daarin Holleeder als mogelijk verdachte van het opdracht geven tot moord heeft het OM gelegd langs de verklaringen van het drietal. Naast de moord op Cor van Hout is er volgens het OM meer dan voldoende materiaal om hem ook te vervolgen voor de moord op John Mieremet in 2005 en de vastgoedmagnaat en 'bankier van de onderwereld' Willem Endstra in 2004. Het OM maakte later na de zitting bij de rechter nog bekend dat ook de dood van Robert ter Haak op het conto van Holleeder moet worden geschreven. De botenhandelaar raakte gewond in de kogelregen die Cor van Hout trof en overleed in het ziekenhuis. In dit geval gaat het niet om moord, er was geen opdracht hem te vermoorden, maar mogelijk om doodslag.

En Holleeder? Hij zweeg gisteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden