Justitie verhoort topmannen Hyundai

De Koreaanse justitie verhoort de top van het het enorme conglomeraat Hyundai. De managers worden ervan verdacht via hun effectenafdeling het eigen aandeel kunstmatig in waarde te hebben laten stijgen.

Van onze redactie economie

Zeker negen managers van Hyundai Securities, het effectenhuis in de zogeheten chaebol, hebben van justitie een uitreisverbod gekregen. Tot de ondervraagden behoren ook topman Lee Kye Ahn. Lee is de manager die vorig jaar de reorganisatie van de onderneming leidde. Ook de top van Hyundai Heavy Industries en Hyundai Merchant Marine wordt verhoord. De Hyundai-groep wordt ervan verdacht via de eigen effectenafdeling bijna 400 miljoen gulden te hebben gestopt in het Hyundai-aandeel. Die investering leidde tot koersopdrijving.

De hele affaire kan leiden tot een schandaal bij het Buy Korea Fund dat door het hoofd van Hyundai Securities zwaar in de markt is gezet. Na een stevige reclamecampagne werd omgerekend 17 miljard gulden binnengehaald en sindsdien is het fonds een van de grote spelers op de beurs van Seoel.

Het schandaal komt op een moment dat de Koreaanse regering de macht van de grote bedrijvenconglomeraten tracht te breken zoals daar zijn Samsung, LG en Daewoo. Doel is de investeringen van de eigen effectenafdelingen van de chaebols in bevriende bedrijven aan banden te leggen.

De Oeso wil dat de regering haast maakt met het ontmantelen van de conglomeraten om de economie te herstellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden