Justitie twijfelt over bewijs vuurwerkramp

OM bekijkt of onderzoek tegen verdachte zorgvuldig was

Het dossier van de vuurwerkramp in Enschede kan ruim elf jaar na dato nog niet worden afgesloten. Politie en justitie hebben bij nader inzien twijfels over de bewijsvoering tegen André de Vries, de verdachte van brandstichting bij de vuurwerkopslag van SE Fireworks. Onderzoek door het OM in Rotterdam moet uitwijzen of het onderzoek naar de verdachte zorgvuldig is verlopen.

De Vries werd aanvankelijk veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf, maar in hoger beroep wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. Bij die vrijspraak speelde ook de verklaring van twee 'dissidente' rechercheurs een rol dat er zou zijn gerommeld met bewijsmateriaal, met name de rode sportbroek die De Vries op de dag van de ramp droeg. Op deze broek zijn vuurwerksporen aangetroffen die opnieuw worden onderzocht, evenals de verklaring van De Vries over de sporen. Het OM gaat ook na hoe De Vries als verdachte in beeld is gekomen.

Het afgelopen jaar hebben politie en justitie - naar aanleiding van nieuwe getuigenverklaringen en geruchten - geprobeerd om alsnog de oorzaak van de vuurwerkramp (23 doden, bijna duizend gewonden en een half miljard euro schade) te achterhalen. Theorieën over het afsteken van vuurwerk, een inbraak door zwervers, leugenachtige medewerkers en illegaal vervaardigd vuurwerk zijn onderzocht, maar hebben geen aanwijzingen over 'het eerste vlammetje' opgeleverd. "Dat is uiterst onbevredigend", zei korpsbeheerder en burgemeester van Enschede Peter den Oudsten gisteren op een persconferentie. "Mensen zouden ermee geholpen zijn als de oorzaak van de ramp achterhaald zou kunnen worden. Het boek kan nog niet dicht. Dat is te betreuren."

In mei 2010 verklaarde de schoonzus van een van de directeuren dat er op zaterdag 13 mei bij SE Fireworks zou zijn gewerkt. Dat is volgens justitie echter niet aangetoond. De medewerkers blijken een sluitend alibi te hebben of een logische verklaring waarom zij op het bedrijfsterrein waren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden