Justitie / Tbs-verlof kan beter geregeld (opinie)

Het gekissebis om het tbs-verlof moet eens afgelopen zijn. Psychiaters en psychologen moeten nauwer samenwerken.

Het op verlof sturen van tbs-gestelden staat de laatste tijd sterk in de publieke belangstelling. Onlangs (Trouw, 1 november) uitten psychologen Corine de Ruiter en Harald Merckelbach forse kritiek op de experts die adviseren over het toekennen van die verloven. De experts zijn volgens hen niet deskundig, niet onafhankelijk en maken geen gebruik van risicotaxatie-instrumenten die voorspellen of er een kans op herhaling is. En dit ’ratjetoe’ van psychologen en psychiaters wordt automatisch opgenomen in het nieuwe expertregister met forensische deskundigen, aldus De Ruiter en Merckelbach.

Het zijn de psychiaters en psychologen van onze organisatie, het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) (bestaande uit het Pieter Baan Centrum en de Forensisch Psychiatrische Dienst) die adviseren over verlof voor tbs’ers. Om de kans op recidive te beoordelen gebruiken zij standaard de risicotaxatie-methode. Bij het NIFP werkt geen ’ratjetoe’ aan deskundigen; de 150 eigen psychologische en psychiatrische experts zijn zeer deskundig, net als de bijna 700 psychiaters en psychologen die met het NIFP samenwerken. Binnen het NIFP is onlangs een wetenschappelijk programma gestart waarin zowel psychologen als psychiaters een nieuw en veelbelovend risicotaxatie-instrument onderzoeken dat nu in Zwitserland ook al wordt gebruikt bij de beoordeling van proefverloven. In de huidige praktijk staan psychiaters en psychologen niet als twee groepen tegenover elkaar, maar werken zij nauw samen. Een mogelijkheid is dat in de nabije toekomst teams met psychiaters en psychologen, voorgezeten door een jurist de verlofaanvragen beoordelen. Als de politiek daartoe zou besluiten, kan dat zeker een vernieuwing zijn.

De minister heeft toegezegd dat drie onafhankelijke deskundigen in geval van twijfel gaan beoordelen of een tbs’er op verlof mag. De psychiaters en psychologen van het NIFP zijn strikt professioneel onafhankelijk. Dat het NIFP valt onder het ministerie van justitie doet hieraan niets af. Ook rechters vallen immers onder het ministerie van justitie en werken volstrekt onafhankelijk. Tot slot zal iedere deskundige zich individueel moeten kwalificeren voor opname in het expertregister. Dit register eist dat psychiaters en psychologen goede diagnoses stellen, werken met wetenschappelijk bewezen instrumenten en geschoold zijn als forensisch deskundige. Alle belanghebbenden bepalen straks samen welke beroepseisen en kwalificaties precies gelden. Het is nu tijd om te stoppen met gekissebis vanuit beroepsbelangen en om nog beter samen te werken met als doel de bescherming van de samenleving door een deskundige en onafhankelijke beoordeling van tbs verlofaanvragen.


Drs. Erik Heijdelberg is algemeen directeur NIFP i.o. Forensisch Psychiatrische Dienst / Pieter Baan Centrum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden