Justitie pakt exporteur afval met ’Pluk-ze-wet’

Het bedrijfsterrein van I.E.H. Group in Mijdrecht. Justitie verdenkt het bedrijf van gesjoemel met de export van plastic afval. ( FOTO PATRICK POST ) Beeld
Het bedrijfsterrein van I.E.H. Group in Mijdrecht. Justitie verdenkt het bedrijf van gesjoemel met de export van plastic afval. ( FOTO PATRICK POST )

Justitie in Amsterdam gaat voor het eerst een erkend exporteur van plastic afval ’kaalplukken’. De I.E.H. Group uit Mijdrecht kan een vordering van 2.7 miljoen euro tegemoet zien, gelijk aan de winst die het bedrijf gedurende twee jaar heeft gemaakt met het ’structureel overtreden van de Europese afvalstoffenregels’.

Hans Marijnissen

Het bedrijf is vorige week door de Utrechtse rechtbank al veroordeeld tot een boete van 100.000 euro voor oplichting en valsheid in geschrifte bij de uitvoer van kunststof afval naar Hongkong, China en India. De directeur van de I.E.H. Group krijgt een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand. Volgens de rechter heeft hij ’feitelijk leiding’ gegeven aan de fraude.

Justitie gebruikte de ’Pluk-ze-wetgeving’ tot voor kort vooral bij het afromen van criminele vermogens in de onderwereld. Maar het openbaar ministerie ziet in de zaak van I.E.H geen enkele reden dit níet te doen. „We hebben berekend hoeveel het bedrijf aan de strafbare handelingen heeft verdiend, en de les moet zijn dat dit soort gedragingen niet lonend zijn. Deze vordering is daarmee een signaal aan de hele branche”, aldus een woordvoeder van justitie vandaag in Trouw.

In de sector is geschokt gereageerd op de veroordeling van het bedrijf en zijn directeur. De I.E.H. Group, een van de zes grote plastic-afval-exporteurs in Nederland, is volwaardig lid van de Vereniging van Kunststof Recyclers (VKR). Volgens secretaris E. Schutjes zal het bestuur de veroordeling bestuderen en daarna gepaste maatregelen nemen.

Vorig jaar deed justitie ook invallen bij drie kunststof afval-bedrijven. Deze worden verdacht van het vervoer van grote hoeveelheden verontreinigd huishoudelijk plastic afval. Samen zijn de bedrijven die justitie nu op de korrel heeft goed voor meer dan veertig procent van de markt in kunststof afval.

Volgens advocaat A. Gaastra van de I.E.H. Group is er van oplichting geen sprake geweest en heeft zijn cliënt ’te weinig aandacht gegeven aan de onduidelijke wetgeving’.

De Utrechtse rechtbank oordeelt daar heel anders over. Er is volgens de rechters deels sprake van onnauwkeurigheden, maar ook van ’doelbewuste oplichting’ van de Chinese autoriteiten die het transport vanuit Nederland moesten goedkeuren.

Ook gingen er in opdracht van de directeur heimelijk containers naar India, voorzien van vervalste documenten.

Voor de export van plastic afval gelden strenge internationale Europese regels die dumping in derde wereldlanden moeten voorkomen. Bij onkundige verwerking van kunststoffen komen giftige stoffen vrij. Niet-verontreinigde kunststof kan goed als nieuwe grondstof gebruikt worden. Dit beperkt de milieuschade aanzienlijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden