Justitie: Onthullingen Stegeman nep

Alberto Stegeman op Schiphol. Zijn uitzending over hoe makkelijk het zou zijn om met vervalste passen beveiligde zones binnen te komen, berust op misleiding, aldus Justitie. ( ANP Kippa) Beeld
Alberto Stegeman op Schiphol. Zijn uitzending over hoe makkelijk het zou zijn om met vervalste passen beveiligde zones binnen te komen, berust op misleiding, aldus Justitie. ( ANP Kippa)

Alberto Stegeman heeft in zijn tv-programma Undercover in Nederland de kijkers misleid. Zo is een nagemaakte toegangspas nooit gebruikt en is een achtervolging in scene gezet.

Dat stelt het Openbaar Ministerie in Haarlem, dat een boete tegen Stegeman eist van 1740 euro. De zaak tegen hem draait om valsheid in geschrifte en het binnendringen in december 2008 van het bedrijventerrein bij Schiphol, waar ook het regeringstoestel staat. Stegeman deed dit naar eigen zeggen om een ernstig beveiligingslek aan de kaak te stellen en meent dat hij vrijuit dient te gaan, omdat de uitzending een algemeen belang zou dienen.

Volgens justitie is van zo'n belang, in tegenstelling tot een eerdere uitzending van Stegeman over Schiphol, geen sprake. Met de uitzending is bovendien 'verdraaid en gemanipuleerd'.

Zo beweerde Stegeman dat het een fluitje van een cent was om een KLM-toegangspas na te maken en dat dit geregeld gebeurt. Vervolgens zou hij in de kofferbak van een auto met een collega naar binnen zijn gereden. De collega zou de neppas hebben gebruikt, maar volgens justitie zat er een KLM-medewerker achter het stuur die een echte pas gebruikte.

Het enige wat Stegeman dan ook aantoonde volgens justitie is dat de kofferbak van de auto niet goed is gecontroleerd, maar daarvoor was het plegen van valsheid in geschrifte niet nodig. De nagemaakte pas is helemaal niet gebruikt en van het namaken van meerdere passen is niets gebleken.

Ook de claim dat de pas meerdere keren zou zijn gebruikt, zou niet kloppen. Volgens justitie zijn de beelden die Stegeman laat zien van de 'herhaalde tests' telkens dezelfde beelden van de auto met Stegeman in de kofferbak.

Bovendien was de uitzending volgens justitie aangedikt door een achtervolging te tonen die nooit heeft plaatsgevonden. De beelden van de achtervolging zouden later in scene zijn gezet.

Tegen een medewerker van het programma is duizend euro boete geëist. De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak tegen Stegeman en de medewerker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden