Justitie: Onrust Bijlmerbajes ’niet meer dan normaal’

Gevangenisbewaarders menen dat de situatie in de Bijlmerbajes elk moment kan escaleren. Valt wel mee, zegt het ministerie van Justitie.

De Amsterdamse Bijlmerbajes is niet onveiliger geworden sinds de versobering van het regime, stelt het ministerie van justitie. Sinds 1 juni krijgen gevangenen daar minder uren recreatie en werktijd. Per dag mogen ze nog een uur de buitenlucht in en hun bezoektijd is teruggebracht tot een uur per week. Bewaarders stellen dat daardoor een ’opgefokte’ sfeer is ontstaan die elk moment kan escaleren. Ze eisen het oude regime terug.

Het nieuwe regime is vastgesteld volgens de landelijke norm, aldus een woordvoerder van Justitie. „Tussen de afdelingen van de Bijlmerbajes waren verschillen ontstaan; de ene gedetineerde had een ruimer dagprogramma dan de andere. Daarom is alles nu gelijkgetrokken en teruggebracht naar de landelijke norm. Ik snap dat sommige gedetineerden daar niet blij mee zijn. Een nieuw regime levert altijd wat spanningen op. Ook in dit geval, maar niet meer dan normaal.”

Emiel Biesheuvel, oud-bewaarder en tegenwoordig vakbondsvertegenwoordiger in de gevangenis, bestrijdt dat. „Het is levensgevaarlijk. Gedetineerden en bewaarders voelen zich niet meer veilig. Gedetineerden komen veel te weinig buiten, krijgen nauwelijks werk of recreatie en door de bezuinigingen op het personeel hebben wij geen tijd meer voor celinspecties en urinecontroles”, zegt hij.

„We weten dus niet goed wat gedetineerden achter de deur voor spullen hebben en wat ze doen. Dat is link. Bovendien is er geen tijd meer voor normaal menselijk contact. Collega’s zeggen: ’Ik voel me een Feldwebel in een strafkamp, ik doe alleen maar de deur open en dicht’.”

Niet alleen bewaarders, ook de medische en geestelijke verzorgers eisen het oude regime terug, zegt Biesheuvel.

Volgens de vakbondsman is het al een paar keer uit de hand gelopen. „Normaal komt het intern bijstandsteam een keer per jaar in actie, nu moeten de ordebewaarders bijna elke dag opdraven.”

Begin deze maand moest het team nog een einde maken aan een opstandje. Enkele tientallen gevangen weigerden toen uit onvrede over het nieuwe regime terug te gaan naar hun cel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden