Justitie in Chili in actie tegen Pinochet-generaals

Ex-dictator Pinochet mag groots zijn ingehaald door het Chileense leger, justitie in Santiago buigt zich steeds nadrukkelijker over de misdaden tijdens zijn dictatuur.

Op verzoek van Italië is generaal-b.d. Iturriaga aangehouden. De voormalige chef-buitenland van Pinochets geheime dienst Dina is vorig jaar in Rome tot 18 jaar veroordeeld wegens de aanslag op de Chileense vice-president Bernardo Leighton en zijn vrouw, in 1975. Het echtpaar Leighton, gevlucht naar Italië na de coup tegen Allende in '73, overleefde de aanslag. Het Hooggerechtshof in Santiago beslist over uitlevering.

Op verzoek van minister van justitie, Janet Reno, mogen Amerikaanse aanklagers generaal Ballerino en 45 andere oud-medewerkers van Pinochet ondervragen over de moord op Orlando Letelier. Deze ex-minister van Allende werd in 1976 in Washington vermoord, door Pinochets Dina. In de zaak zijn twee Chilenen in '95 in Chili veroordeeld, de generaals Contreras (oprichter van de Dina) en zijn rechterhand Espinoza. Italië wil ook Contreras, die daar 20 jaar kreeg.

Volgens een Chileense krant zou België overwegen partij te worden in een eventueel proces tegen Pinochet voor een rechtbank in Chili.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden