Justitie in België vervolgt Scientology

De Belgische justitie gaat de Scientology Kerk vervolgen. De organisatie zou zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting, illegale medische praktijken, inbreuk op de privacy en afpersing. Het onderzoek richt zich op de Belgische vestiging van Scientology en niet op het Europese hoofdkwartier dat in Brussel gevestigd is.

De zaak kwam aan het rollen na een onderzoek van de Belgische arbeidsinspectie naar illegale arbeidscontracten bij de organisatie. Dat dossier belandde op het bureau van onderzoeksrechter Michel Claise die huiszoekingen liet verrichten. Claise ziet Scientology als een criminele organisatie die verboden zou moeten worden. De Belgische justitie pakt de zaken groots aan; kosten nog moeite werden gespaard. Er werd ook contact gezocht met Denemarken omdat vermoed wordt dat een voormalig penningmeester van Scientology België daar woont.

Een woordvoerster van de Scientology Kerk in België reageert verontwaardigd op de aanklachten. "Dit is een regelrechte aanval op de vrijheid van religie. Die aanval neemt steeds duidelijker de vorm aan van een inquisitie."

Zelf moest de organisatie in de krant lezen dat ze vervolgd zou worden. "Het is niet de eerste keer dat de media op de hoogte worden gebracht van voortijdige beschuldigingen." De uitgelekte beschuldigingen zijn voor Scientology aanleiding om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg te stappen wegens 'schending van het vermoeden van onschuld'.

De Scientology Kerk werd in 1954 opgericht door de Amerikaanse sciencefictionschrijver L. Ron Hubbard. Hij vond dat de mens wordt gehinderd door allerlei trauma's die kunnen worden weggenomen door cursussen bij Scientology. In Amerika laat de sekte zich graag voorstaan op beroemde aanhangers als Tom Cruise en John Travolta. Scientology zou wereldwijd zo'n twaalf miljoen aanhangers tellen, verspreid over 8000 kerken in 165 landen.

Internationaal komt Scientology geregeld in aanraking met justitie, meestal wegens uitbuiting van de eigen volgelingen. In Frankrijk werd Scientology veroordeeld voor 'oplichting in georganiseerd verband'. De leider van Scientology Frankrijk kreeg twee jaar voorwaardelijk. Het vonnis werd door de Franse justitie in allerlei media gepubliceerd om de Fransen zo te waarschuwen voor de beweging. In Nederland leidt Scientology een marginaal bestaan. Het hoofdkwartier is in Amsterdam.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden