'Justitie faalt in opsporen grote fraudeurs in vleesverwerkende industrie'

ALMELO - De voormalige privé-detective Ben Zuidema heeft opnieuw het vleesverwerkende bedrijf Van der Laan in Almelo beticht van subsidiefraude.

Zuidema moest zich gisteren voor de Almelose politierechter verantwoorden voor 'smaad', nadat hij in 1993 onder meer in Trouw beweerd had dat dit bedrijf 'tot de georganiseerde misdaad moet worden gerekend'.

Tot zichtbare ergernis van officier van justitie mevrouw mr. Van Rossum, die duizend gulden boete eiste, legden hij en zijn advocaat mr. J. Poel nog eens omstandig uit hoe Van der Laan met list en bedrog ten onrechte tientallen miljoenen guldens exportsubsidie zou hebben geïncasseerd. Ook sprak hij schande van de wijze waarop tot op heden is omgesprongen met de belastende gegevens, die hij in zijn (privé)onderzoek tegen Van der Laan heeft verzameld.

Zuidema deed de gewraakte uitspraken in de media, nadat directeur A. van der Laan, een mede-directeur en twee medewerkers in september 1993 waren aangehouden op verdenking van geknoei met de inhoud van vleesconserven. Het bedrijf zou daarvoor ten onrechte zes miljoen gulden exportsubsidie hebben ontvangen. Na een langdurig onderzoek seponeerde het openbaar ministerie de zaak begin vorige maand. Er is volgens het OM in Almelo onvoldoende bewijs gevonden om de grootschalige fraude te kunnen aantonen.

Bij door Van der Laan gepleegde fraude, die eventueel wel bewezen kan worden, zou het om een relatief gering bedrag gaan. “Ja, als u 400 000 gulden weinig geld vindt...”, sneerde privé-detective Zuidema tegen politie-rechter mr. Derks. Woordvoerder mr. E. Wesselius van het openbaar ministerie ontkende na de zitting met klem, dat justitie het niet de moeite waard zou vinden om bij fraude van vier ton tot vervolging over te gaan. “Het gaat bij Van der Laan om aanzienlijk minder geld”, aldus Wesselius.

Handel en wandel

Zuidema onderzocht in 1993 in opdracht van concurrenten van Van der Laan de handel en wandel van dit vleesverwerkende bedrijf. Met zijn bevindingen liep de privé-detective naar de Algemene Inspectiedienst (AID) in De Meern. Zo verklaarde een ex-werknemer van Van der Laan tegenover Zuidema, dat hij leveranciers moest vragen andere kwaliteiten vlees op papier te zetten dan er in werkelijkheid waren geleverd. “Die verklaringen had Van der Laan nodig om de AID te misleiden en de EG-subsidies binnen te halen”, zei Zuidema destijds en zijn advocaat herhaalde het gisteren nog eens.

De door Zuidema tegenover de media gedane beweringen stoelen volgens raadsman mr. Poel op eigen bevindingen en een persverklaring, die bij de aanhouding van de Van der Laan-directie door justitie werd uitgegeven. Poels redenering kwam erop neer, dat in het bewuste persbericht vier verdachten werden genoemd die hadden samengewerkt. Officier van justitie mr. Van Rossum vond dat wel een erg simpele benadering van het begrip 'georganiseerde criminaliteit.'

Uit woede en frustratie dat hij de enige is die in deze vermeende vleesfraude-zaak veroordeeld dreigt te worden, is Zuidema na dertig jaar gestopt met zijn werk als privé-detective. Hij is zelf in de vleeshandel gestapt. “Ik handel in vers vlees en niet in conserven...”, vertelde hij politie-rechter Derks. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven studeert al jaren op verschillende claims van het Produktschap voor vee en vlees, dat tientallen miljoenen guldens exportsubsidie terugvordert van Van der Laan. Zuidema beweert dat het in totaal om een bedrag van 34 miljoen gulden gaat. “Met kleine bedrijfjes die in de fout gaan, is het College van Beroep voor het bedrijfsleven doorgaans snel klaar. Maar bij grote jongens als Van der Laan moet het jaren duren”, zo wilde hij na afloop van de zitting nog wel even kwijt.

Het ligt voor de hand dat het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft willen wachten met een uitspraak tot duidelijk werd of Van der Laan strafrechtelijk door justitie zou worden vervolgd. In 1993 werd Van der Laan door dit economische rechtscollege al in het gelijk gesteld in een soortgelijke zaak. Politie-rechter mr. Derks wijst volgende week dinsdag vonnis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden