Vleesfraude

Justitie eist drie jaar celstraf voor paardenvleessjoemelaar

Paardenvlees bij een slachterij.Beeld AFP

Als het aan Justitie ligt, gaat de vermeende vleesfraudeur Hans W. voor drie jaar de gevangenis in voor zijn rol in het paardenvleesschandaal uit 2012 en 2013. De zaak tegen hoofdverdachte Jan F. is wederom uitgesteld.

Kun je nog van naïviteit spreken wanneer je op voorspraak van een zakenpartner twee bedrijven op je naam zet (waaronder een op de Maagdeneilanden), ongezien contracten ondertekent over de levering van grote partijen vlees, goochelt met facturen en ook nog eens paardenvlees uit Canada, Ierland en België kritiekloos van alle documenten ontdoet en van nieuwe papieren voorziet? 

Hans W. denkt van wel. Volgens hem kwamen alle ideeën uit de koker van Jan F. Voor de rechtbank geeft W. een aardig inkijkje in de werkwijze die ze aan de dag legden. “Wanneer we het vlees doorverkochten, zoog ik de invriesdata uit mijn duim. Al denk ik dat ze wel redelijk klopten.”

De twee zouden de bron zijn van het Europese paardenvleesschandaal dat in 2013 aan het licht kwam. Het paardenvlees dat zij met hun bedrijven Windmeijer Meat Trading en Draap (het omgekeerde van Paard) als Roemeens rundvlees doorverkochten aan een Franse fabriek belandde in een groot aantal landen als zodanig in kant-en-klaarmaaltijden.

Business as usual

F. en W. stonden al eerder voor de rechter. In januari 2012 werden zij veroordeeld voor de verkoop van paardenvlees als halal geslacht rundvlees. Eerder dit jaar berechtte een Franse rechtbank hen en F. is ook nog verwikkeld in een Spaanse zaak. “Ontluisterend”, vindt de officier van justitie. “Na de eerste veroordeling gingen ze gewoon door. Het was voor deze heren business as usual.”

Hoewel de zaak zich al jaren voortsleept, is W. de enige die nu wordt berecht. De zaak tegen hoofdverdachte F. wordt uitgesteld omdat zijn advocaat de verdediging bij afwezigheid van zijn in Spanje verblijvende cliënt neerlegt. Hij zit daar in de cel.

Voor de rechtbank in Breda wijst W. vooral naar zijn voormalige compagnon als de kwade genius achter de fraude met 851.000 kilo paardenvlees. Die mening is ook de officier van justitie toegedaan. “Gebleken is dat F. alle contacten met leveranciers en afnemers onderhield. Maar beiden waren op de hoogte van alles. Dit zijn een beroepscrimineel en zijn assistent, die zo veel mogelijk geld wilden verdienen en de voedselveiligheid aan hun laars lapten.”

Stroman

De rechter vraagt zich vooral af hoe het kan dat W., die de vleessector inmiddels vaarwel heeft gezegd, na de eerste veroordeling toch weer met F. in zee ging. “U werd in 2012 door de rechtbank al een stroman genoemd. Dan was u toch een gewaarschuwd man?” Een bevredigend antwoord blijft uit.

De officier van justitie eist drie jaar gevangenisstraf en 50.000 euro boete. Om daarbij meteen aan te kondigen dat Jan F. in een later stadium op een veel hogere eis kan rekenen. “Hij was de bedenker van alle fraude, maar kon die alleen uitvoeren met iemand naast zich die al deze handelingen voor hem verrichtte.”

Lees ook:

Terecht openheid van zaken in paardenvlees-schandaal

Het is niet voor het eerst dat er gefraudeerd wordt met paardenvlees. Internationaal vleeshandelaar Willy Selten (45) werd in hoger beroep tot twintig maanden cel veroordeeld voor het verkopen van paardenvlees als rundvlees. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) openbaarde terecht de informatie over deze fraude, oordeelde de Raad van State.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden