Justitie begint strafrechtelijk onderzoek na vernietigend rapport rijksrecherche

DEN HAAG - Justitie gaat onderzoek doen naar mogelijke strafbare feiten waaraan rechercheurs van de politie Kennemerland zich hebben schuldig gemaakt, toen zij infiltratie-operaties organiseerden bij grote criminele drugsbendes.

TEUN LAGAS

Het strafrechtelijk onderzoek naar rechercheurs van de criminele inlichtingendienst in Haarlem wordt door de justitietop, het college van procureurs-generaal, op poten gezet nadat gisteren een vernietigend rapport verscheen van de rijksrecherche over de perikelen bij het korps. De ingreep van de justitietop blijkt uit vertrouwelijke correspondentie over de Haarlemse kwestie, die Trouw is toegespeeld.

De ministers Dijkstal (binnenlandse zaken) en Sorgdrager (justitie) werden door procureur-generaal Docters van Leeuwen op de hoogte gebracht van de verdenkingen tegen de politiemedewerkers. Het harde rapport van de rijksrecherche, die een jaar lang intern onderzoek deed in Haarlem, gaat begin volgende week onder strikte geheimhouding naar de justitiedeskundigen in de Tweede Kamer.

Politie en justitie in Haarlem kwamen al onder vuur te liggen in het in februari verschenen rapport van de enquêtecommissie-Van Traa. Daaruit bleek dat de CID-rechercheurs Langendoen en Van Vondel veel te ver waren gegaan met criminele infiltranten die onder hun regie grote partijen soft drugs mochten doorsluizen naar de markt. De conclusies van het geheime rijksrechercherapport sluiten daarbij aan: “Gebrek aan normstelling, een niet goed functionerende organisatie en problemen in de gezagsverhouding deden zich daar voor.”

Met de CID-operaties die vanuit Haarlem werden geleid was veel geld gemoeid. De miljoenen die criminele infiltranten verdienden aan het doorleveren van soft drugs werden gedeeltelijk weer teruggeschoven naar het korps Kennemerland. De twee rechercheurs zeiden bij de enquêtecommissie dat zij die betalingen gebruikten om nieuwe infiltraties op touw te zetten. Ze bedienden zich van een serie zogeheten front-stores om de geregisseerde drugsdoorvoer aan het oog te onttrekken. De bedoeling was een grote criminele organisatie in kaart te brengen, maar topcriminelen werden nooit gepakt.

Het college van procureurs-generaal zegt zich nog te beraden over de precieze uitvoering van het strafrechtelijk onderzoek. Aangenomen mag worden dat vooral de handel en wandel van deze twee rechercheurs worden nagetrokken. Oud-CID-chef Klaas Langendoen werd al eerder verweten dat hij meineed pleegde bij de parlementaire enquêtecommissie. Van Traa deed aangifte tegen hem, justitie nam nog geen besluit over vervolging. Uit de meineedkwestie trok hoofdcommissaris Straver van Haarlem al de conclusie dat deze rechercheur zijn superieuren niet volledig op de hoogte bracht van alle haken en ogen die aan de infiltraties zaten. De rechercheur werd door de hoofdcommissaris voorlopig van zijn werk ontheven.

De positie van Straver zelf lijkt ook in gevaar te komen nu minister Dijkstal overweegt maatregelen te nemen tegen 'één of meer' in het rijksrechercherapport genoemde personen. Volgens insiders staat het Haarlemse korps een schoonmaak te wachten. Dijkstal overlegt daarover met burgemeester Pop van Haarlem, de korpsbeheerder van Kennemerland.

De Haarlemse officieren van justitie De Beaufort en Van der Veen, die kritiek kregen omdat zij te weinig sturing gaven aan de gewaagde politie-operaties, kregen gistermiddag in Den Haag inzage in het rapport. Ook hun positie is in gevaar. De Beaufort kreeg al eens van Docters van Leeuwen te horen dat 'zijn hoofd op het hakblok' lag. Commissaris Straver liet weten de inhoud van het rapport nog niet te kennen. Minister Dijkstal verdedigt de geheimhouding van het rapport met het argument dat daar kritiek op staat die personen raakt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden