Juryrapport

Vanaf 24 december vorig jaar viel wekelijks op deze pagina te lezen hoe het de personages in het feuilleton Het Kasteel van de Wijnweduwe verging. Een stoet van gastschrijvers liet de lezers meekijken in de hoofden en harten van kasteelvrouwe Corinthia en haar gaandeweg uitdijende entourage. Joop Braakhekke (bedenker van het scenario) opende de rij, Joke van Leeuwen was vorige week hekkensluiter.

Met het einde van het feuilleton in zicht riep de redactie de lezers op een eigen slotaflevering te bedenken. Een verrassend groot aantal nam die uitdaging aan; tenslotte werd van hen een behoorlijke inspanning gevraagd. Sommigen hadden zich laten inspireren door het 'officiële' reality soap-slot, zij het dat de afloop killer was: bij de een schiet Corinthia haar doodgewaande echtgenoot een kogel tussen de ogen, terwijl zij bij anderen in een gesticht eindigt. Gewelddadig was ook de oplossing om commandotroepen op het kasteel af te sturen of Corinthia's dochter te laten liquideren. Eén lezer zocht het meer in woorden dan daden: bij hem filosofeert de groep feuilletonschrijvers over fictie en werkelijkheid. Opmerkelijk was verder, dat vrouwen en homo's meer dan eens de macht grijpen -waarbij onder de laatsten verrassende partnerkeuzes plaatsvinden.

De jury heeft de inzendingen met plezier gelezen, de grinnikgraad lag hoog. Maar daarnaast waardeerde zij vooral de vindingrijke pogingen losse draden aaneen te knopen. Uiteindelijk is gekozen voor de bijdrage waarin naar haar mening het meest origineel en compleet een punt achter de gebeurtenissen wordt gezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden