Jurylid Transparantprijs roept bezwaar op bij oud-collega’s

Er is kritiek op de samenstelling van de jury van de Transparantprijs. Die wordt morgen in Den Haag uitgereikt aan goede doelen met transparante jaarverslagen.

Joop Bouma

Vijf oud-leden van de Donateursvereniging-in-opheffing hebben bezwaar gemaakt tegen de aanwezigheid van Esther Jacobs (ex-voorzitter en oprichtster van de Donateursvereniging) in de jury van de Transparantprijs. In een brief aan juryvoorzitter Morris Tabaksblat (ex-Unilever) schrijven de vijf dat het bestuur van de Donateursvereniging, sinds het besluit tot opheffing werd genomen, het eigen uitgangspunt van vergroting van de transparantie in de goededoelensector op diverse punten niet heeft waargemaakt.

De Transparantprijs 2007 wordt morgen in Madurodam uitgereikt. Twaalf goede doelen, waaronder het Rode Kruis en War Child Nederland, zijn genomimeerd. Naast Tabaksblat en Jacobs zitten in de jury een lid van de raad van bestuur van MeesPierson en secretaris-generaal Buijink van Economische Zaken.

Volgens de briefschrijvers heeft het bestuur van de Donateursvereniging de wet overtreden door niet tijdig een algemene ledenvergadering bijeen te roepen. De vereniging weigert ook de ledenlijst openbaar te maken.

De kritische oud-leden hebben afgelopen week het bestuur van de Donateursvereniging via een advocaat gemaand tot het uitschrijven van een ledenvergadering vóór het einde van deze maand. Die vergadering is inmiddels vastgesteld voor 30 oktober. Het jaarverslag 2006 is op de website van de vereniging geplaatst.

Het bestuur wil de Donateursvereniging dit jaar opheffen, maar de vijf leden willen eerst duidelijkheid over de financiële afwikkeling. Ter discussie staat onder meer een gift van ongeveer 50.000 euro van het goede doel Coins voor Care, waarvan Esther Jacobs destijds voorzitter was, aan de Donateursvereniging.

Volgens Gosse Bosma, directeur van de Vereniging van Fondsenwervende Instellingen en lid van de beoordelingscommissie van de Transparantprijs, is Jacobs op verzoek van Tabaksblat ’vanwege haar expertise’ nog een jaar in de jury blijven zitten. „Ik heb begrepen dat ze er na 2007 uit zal gaan. Daar zijn wij mee akkoord gegaan.” Bosma zegt dat hij onvoldoende zicht heeft op de gebeurtenissen bij de Donateursvereniging. „Er is het nodige voorgevallen. Maar ik vind dat Jacobs zeker heeft bijgedragen aan verbreding van de transparantie in de goede doelensector.” Jacobs was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

De oud-leden vinden dat de invloed van de Donateursvereniging in de jury en de beoordelingscommissie van de Transparantprijs te groot is nu deze vereniging in feite al sinds 1 januari haar activiteiten heeft gestaakt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden