Jury VSB prijs roemt 'meesterlijke' Pfeijffer

Winnende bundel alexandrijnen stemt somber over leven van nu

Dichter Ilja Leonard Pfeijffer heeft gisteravond in Groningen de VSB Poëzieprijs ontvangen voor 'Idyllen'. De jury, onder voorzitterschap van schrijver Kees 't Hart, bekroont daarmee een van de meest urgente dichtbundels van het afgelopen jaar.

Idyllen heeft als ondertitel 'nieuwe poëzie', en dat is precies wat Pfeijffer doet: zichzelf opnieuw uitvinden.

De dichter die eind jaren negentig pontificaal de poëzie binnenstapte, die provocerend stelde onbegrijpelijkheid in gedichten te verkiezen boven verstaanbaarheid, neemt nu met gevoel voor ironie afstand van eerder werk: 'Ik heb het zelf in het verleden fout gedaan,/ ontwortelaartje dat ik mij daar was'.

In zijn eerste bundel sinds zeven jaar kiest de classicus Pfeijffer voor een klassieke vorm: hij schetst in vijftig lange, uit alexandrijnen (twaalf- of dertienlettergrepige regels) opgebouwde verzen, in soepel gepaard rijm een beeld van de moderne mens, de moderne wereld en de rol van de poëzie.

Daarvan verwacht hij 'Geen deconstructies meer, geen cryptogram, geen quiz./ We zullen moeten leren zeggen hoe het is.'

Maar hoe het is, stemt weinig vrolijk: de dwingend voortstuwende, klankrijke regels voeren langs levens die soms voornamelijk virtueel geleefd worden, waar seks en drank een kortstondige roes bezorgen, de liefde somber stemt als meisjes hun eerste 'gangbang' hebben 'vóór de Cito-toets'.

Wanhopig en actueel klinkt de monoloog van de Palestijn die zijn land kwijtraakte, of van de man die verdronk, dromend van een glansrijke toekomst in Europa.

'Bijzonder en meesterlijk' noemt de jury Pfeijffers werk. Deze bundel Idyllen die het afgelopen najaar ook bekroond werd met de Jan Campertprijs, laat de noodzaak zien van poëzie in een weinig idyllische tijd.

De VSB Poëzieprijs is een van de belangrijkste poëzieprijzen in Nederland. De winnaar ontvangt een bedrag van 25.000 euro en een glaskunstwerk van Maria Roosen.

Voor de VSB Poëzieprijs 2016 waren ook de dichters Pieter Boskma, Geert van Istendael, Toon Tellegen en Maud Vanhauwaert genomineerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden