Jury P.C. Hooftprijs roemt humor van dichter Verhagen

De P.C. Hooftprijs 2009 gaat naar dichter Hans Verhagen ’vanwege zijn humor, zijn engagement, zijn poëtische durf en eigenzinnigheid’.

Sofie Cerutti

Hij krijgt de hoogste literaire onderscheiding die een Nederlandse auteur kan krijgen, de P.C. Hooftprijs. Ziet dichter Hans Verhagen (Vlissingen, 1939) de prijs als een erkenning? „Welnee”, zegt hij aan de telefoon, vanuit de uitgeverij waar het feestgedruis in volle gang is. „Die prijzen, dat is allemaal maar flauwekul. Ik vind het wel leuk, hoor. Vooral vanwege het geld, dat zeg ik er direct bij. Zestig ruggen, daar kan ik wel een avondje van roken.”

Verhagen debuteerde in 1963 als dichter met de bundel ’Rozen & Motoren’, toen al bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Hij publiceerde daarna nog enkele bundels, en toen bleef het een tijdlang stil. Verhagen werkte als journalist, filmer en schilder, maar er verscheen ruim tien jaar geen poëzie meer van zijn hand.

Maar in 2003 kwam hij terug. ’Eeuwige vlam’ verscheen, zijn verzamelde gedichten, en in datzelfde jaar wijdde het Letterkundig Museum een tentoonstelling aan zijn werk. Daarna volgden nog drie bundels, die alle heel goed werden ontvangen. „Hij heeft een indrukwekkende comeback gemaakt”, zegt bestuurslid Anton Korteweg van Stichting P.C. Hooftprijs. „Maar ook zijn werk uit de jaren zestig is heel goed.”

Het publieke eerbetoon moet de dichter toch deugd doen, al komt dat misschien laat. Een aanvraag bij het Fonds voor de Letteren werd een aantal jaar geleden nog afgewezen. „Mijn werk zou een ’te laag literair gehalte’ hebben of zoiets. Daar heb ik toen protest tegen aangetekend, en dat is ook gelukt. Maar het is wel leuk dat ik nu in het gelijk gesteld word.”

Het moet ook voor de uitgeverij een opsteker zijn deze belangrijkste Nederlandse literaire prijs te krijgen, na jarenlang een dichter te hebben uitgegeven, in goede en minder goede tijden. „Het is hier een gekkenhuis”, zegt een medewerker. „Zoiets maken we niet vaak mee.” Het betekent niet dat ze ineens eerder werk van Verhagen opnieuw gaan uitgeven – dat waren ze toch al van plan: volgend jaar verschijnen de laatste drie bundels van Verhagen in één deel.

En de dichter werkt gewoon verder. „Ik ben in vorm. Het tempo zit er nu goed in. Ik vind mijn werk zelf goed en daar gaat het om. En ik hoop natuurlijk dat ik iets heb geschreven dat over een aantal jaar nog iets betekent.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden