Jury noemt 2009 een rijk poëziejaar

Van de vierduizend gedichten die vorig jaar zijn gepubliceerd, schreven Arjen Duinker, Nachoem Wijnberg en Hester Knibbe de mooiste.

Van onze redactie kunst

Op verzoek van Poetry International beoordeelde een jury een honderdtal poëziebundels. Arjen Duinker, Nachoem Wijnberg en Hester Knibbezijn de winnaars van de Gedichtendagprijzen. Die opdracht was een geschenk, zegt jurylid Annemiek Neefjes, omdat 2009 een rijk poëziejaar is gebleken. „Maar ook een lichte kwelling, omdat je haast niet weet waar je moet beginnen. In een tegenvallende bundel kan opeens een prachtig gedicht opduiken.”

Hester Knibbe beschrijft in ’Oogsteen’ hoe een leven verschillende fases doorloopt. Een vertellend gedicht, dat je ’sluipenderwijs het paradijs uitwerkt’, volgens de jury.

In ’En wat gaan we dan doen? Zou ik dat op de muur kunnen schrijven?’ herinnert Nachoem Wijnberg zich hoe hij leerde schrijven, iets dat je steeds opnieuw kunt leren. ’Ongrijpbare poëzie in glasheldere taal.’

Arjen Duinker onthult in ’Leve de camouflage!’ in welke gedaantes het oninteressante zich hult. Het gedicht brengt de lezer in vrolijke verwarring. Duinker geeft ’de verwondering over de dingen in bedrieglijk eenvoudige taal een eigen vorm’.

De winnende gedichten zijn toegankelijk, maar dat was geen criterium. Neefjes: „Wel dat een gedicht zonder de context van een bundel te begrijpen moet zijn. Stel, je loopt op straat en ziet een gedicht op een gevel staan. Blijf je dan staan om het tot de laatste regel te lezen? Dat was een van de vragen die ik mezelf stelde.”

Gedichtendag en de bijbehorende prijzen willen de poëzie onder de aandacht brengen van een groter publiek. „Veel potentiële lezers zien poëzie ten onrechte als moeilijk en nutteloos”, zegt Nachoem Wijnberg. „Een situatie die lastig te doorbreken is.” Het zou volgens Neefjes al schelen als uitgevers meer hun best doen om de lezer te verleiden. „Waar bij romans wordt nagedacht over een spannende kaft, zien veel poëziebundels er introvert en traditioneel uit. Soms vind je zelfs helemaal geen informatie over auteur of inhoud.”

Gedichtendag is op 28 januari in Nederland en Vlaanderen. Het programma staat op www.gedichtendag.com. Dit jaar is het thema ’Over de grens’. De winnende gedichten staan in de weekendGids, op pagina’s 56 en 57.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden