Jury Fémina acht 'Bezonken Rood' beste buitenlandse roman

PARIJS (AFP, ANP) - De Nederlandse auteur Jeroen Brouwers heeft gisteren de Fémina-prijs gekregen voor zijn vertaalde 'Bezonken Rood' (1981). De jury, die geheel uit vrouwen bestond, vond zijn boek de beste buitenlandse roman. Tevens is gisteren de prestigieuze literatuurprijs Médicis 1995 toegekend aan de Rus Andrej Makin voor 'Het Franse testament' en de Griek Vassilis Alexakis voor 'De Moedertaal', twee in de Franse taal geschreven romans.

Brouwers' 'Rouge décanté' wordt uitgegeven door Gallimard. Zijn roman is er een van een reeks van Nederlandse boeken die de laatste jaren, door een extra inspanning van uitgevers en de overheid, in het Frans is vertaald en succes behaalt. De tegenwoordig in België wonende auteur beschrijft in 'Bezonken Rood', het tweede deel van een trilogie, in rauwe beelden zijn ervaringen in een Jappenkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Fémina 1995 voor een oorspronkelijke Franse roman ging naar Emmanuel Carrère voor zijn 'De klas van sneeuw'. De 38-jarige Carrère, die sinds zeven jaar geen werk meer had gepubliceerd, verhaalt van een kleine jongen die met zijn klas op ski-vakantie gaat en aan het slot ontdekt dat zijn vader kinderen aanrandt en een moordenaar is.

In 'Het Franse testament' schildert de Rus Makin, die acht jaar geleden naar Frankrijk vluchtte, een mythisch Frankrijk waarover Charlotte Lemonnier haar kleinzoon vertelt. De jongen reist naar Frankrijk en onderzoekt de twee visies.

Bij de 50-jarige Alexakis keert Pavlos, een tekenaar, terug naar zijn geboortestad Athene, na 20 jaar in Parijs te hebben gewoond. Hij begint een speurtocht naar een mysterie: wat is de zin van de fameuze verweerde letter E die hangt bij de toegang tot de Tempel van Apollo in Delphi?

De Médicis-prijs in de categorie buitenland ging naar de Italiaan Alessandro Baricco voor zijn 'De kastelen van de woede'. De essay-prijs werd toegekend aan Pascal Bruckner voor 'De verleiding van de onschuld'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden