Juristen: Versoepel levenslang

Levenslang moet menselijker. Een forum van vooraanstaande juristen en wetenschappers pleit voor een tussentijdse beoordeling na 15 jaar. Dat zou tot strafvermindering of vrijlating kunnen leiden.

Het net opgerichte forum ’humane tenuitvoerlegging van de levenslange gevangenisstraf’ is bezorgd over het levenslang opsluiten van mensen zonder hun enig perspectief op vrijlating te bieden. Zo’n veertig vooraanstaande vertegenwoordigers uit wetenschap, psychiatrie en rechtspraak hebben zich verenigd en treden vandaag in Trouw voor het eerst naar buiten. Onder hen Geert Knigge, advocaat-generaal bij de Hoge Raad, hoogleraar Dick Raes, die onder meer chef de clinique was van forensisch-psychiatrische kliniek De Meren in Amsterdam en Paul Vegter, vicepresident van het Arnhemse Gerechtshof. Ook strafpleiter Willem Anker en gevangenispredikant Christiaan Donner doen mee.

Het forum wil, door nieuwsbrieven en een website, het draagvlak voor een humanere uitvoering vergroten, zegt Wiene van Hattum, juriste aan de Rijksuniversiteit Groningen en initiatiefneemster. Het uiteindelijke doel is een wetswijziging. Veroordeelden zouden periodiek moeten worden beoordeeld om te zien of ze voor strafvermindering of vervroegde vrijlating in aanmerking komen. Zelf denkt Van Hattum aan een eerste screening na vijftien jaar.

Ook stelt het forum nieuwe gerechtelijke procedures voor. Nu gaat de minister van justitie over gratieverzoeken. „Een politiek kwetsbare figuur”, zegt Van Hattum, die de zaak van de Drie van Breda aanhaalt. Minister van justitie Van Agt liet begin jaren zeventig van de vorige eeuw zijn voornemen de drie oorlogsmisdadigers gratie te verlenen onder druk varen.

Wel zouden er garanties moeten zijn dat veroordeelden niet weer in de fout gaan. En het is nadrukkelijk niet de wens dat iedereen weer vrij komt. Soms is tot de dood achter de tralies ook in de ogen van de forumleden onontkoombaar.

Sinds 2000 kregen 25 delinquenten levenslang. In de vijftig jaar daarvoor verdwenen ’slechts’ veertien personen voorgoed achter de tralies. Levenslang, in 1870 ingevoerd als vervanger van de doodstraf, is aan een ware opmars bezig, als gevolg van een verhard strafklimaat. Was het tot in de jaren zestig van de vorige eeuw nog beleid om de straf onderweg te heroverwegen, tegenwoordig geldt: tot de dood erop volgt. Het enige perspectief is gratie, maar die gunst werd in 1986 voor het laatst verleend. Seriemoordenaar Hans van Z. kreeg toen strafvermindering en kwam enkele jaren later vrij, wegens goed gedrag.

4NEDERLAND’Mohammed B. kan later altijd nog tot inzicht komen’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden