Juristen missen soepeler ontslagrecht

Rechtsgeleerden uiten hun bezwaren tijdens hoorzitting in Tweede Kamer

Het sociaal akkoord versoepelt de ontslagprocedure niet, menen arbeidsrechtjuristen. Zij meldden dit gisteren tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer, waar werd gesproken over de plannen om de duur van de WW te verkorten, het ontslagrecht aan te passen en het aantal flex-contracten in te dammen.

Het kabinet stuurde onlangs een wetsvoorstel over deze drie onderwerpen naar de Raad van State. Wat daarin staat, is nog onbekend; pas als het advies van de raad binnen is, publiceert het kabinet de plannen. Maar aannemelijk is dat de voorstellen overeenkomen met het sociaal akkoord dat het kabinet in april sloot met vakbonden en werkgevers.

De ontslagbescherming wordt juiststerker, meent advocaat Stefan Sagel, omdat in het sociaal akkoord een standaard-vergoeding is opgenomen. Nu is het aan de rechter om daarover te oordelen. Ook staat zowel bij ontslag via het UWV als via de kantonrechter hoger beroep open. Dat is nu niet het geval. Ook kantonrechter Monetta Ulrici ziet geen versoepeling: er worden strakke normen opgelegd aan de kantonrechter. Zij bepleitte het maken van 'één korte eenvoudige route' voor ontslagaanvragen in plaats van een verzoek om het contract te ontbinden via het UWV (om bedrijfseconomische reden) of via de kantonrechter (bij disfunctioneren of een arbeidsconflict).

De bedoeling is dat werknemers in plaats van een ontslagvergoeding een zogenoemde 'transitievergoeding' krijgen, waarmee ontbrekende kennis en vaardigheden bijgeschaafd kunnen worden. Kosten voor scholing die de werkgever al heeft gemaakt voor de ontslagen werknemer mogen daarvan worden afgetrokken. Ulrici voorziet veel conflicten: wat tel je mee en wat niet?

Pensioen: beter niets dan iets
Nadat werkgeversvoorman Bernard Wientjes zondag al de senaat dringend verzocht de kabinetsplannen voor de pensioenen vandaag goed te keuren, had hij gisteren een nieuwe variant: beter niets goedkeuren dan half goedkeuren. De plannen bestaan namelijk uit twee wetten. Eén regelt de beperking van fiscaal vriendelijk pensioensparen. Voor salarissen boven 100.000 euro verdwijnt dat helemaal. In de tweede wet wordt fiscaal aantrekkelijk sparen voor mensen die meer dan 100.000 euro verdienen weer mogelijk en dat is voor Wientjes cruciaal: als de laatste wet wordt afgewezen door de senaat, is het sociaal akkoord kapot. Als alles wordt afgewezen, moet er opnieuw worden onderhandeld, suggereerde hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden