Juristen: donatiepraktijken Scientology zijn onacceptabel

Scientology-leider David Miscavige bij de opening van een nieuw gebouw in de Amerikaanse stad Phoenix. Beeld Scientology Newsroom
Scientology-leider David Miscavige bij de opening van een nieuw gebouw in de Amerikaanse stad Phoenix.Beeld Scientology Newsroom

De manier waarop de Scientology Kerk donaties werft, is juridisch niet in de haak. Door aanhangers te smeken om zich voor haar diep in de schulden te steken, overschrijdt ze de grenzen van wat bij fondsenwerving betamelijk is. De overheid moet dat soort systematische problemen in kaart brengen, stellen juristen.

Zij baseren zich op de verhalen die ex-scientologen zaterdag vertellen in Trouw. Volgens de ex-scientologen zet de Scientology Kerk voortdurend druk op haar aanhangers om grote donaties te doen. De kerk trekt zich er volgens hen weinig van aan of zij zich die donaties wel kunnen veroorloven.

Als een groepering zulke hoge druk uitoefent op haar leden is volgens letselschade-advocaat René Hebly van SAP Advocaten niet langer duidelijk of die hun donaties nog vrijwillig doen. "Dan kom je zeker in de gevarenzone", zegt hij. "Je spreekt al snel van 'misbruik van omstandigheden'. Een ex-scientoloog kan proberen om via de rechter zijn geld terug te krijgen." Hebly stond de afgelopen jaren meerdere ex-leden van religieuze leefgemeenschappen bij.

'Maak bekend welke groeperingen steeds de fout in gaan'
Net als hoogleraar religie en recht Fokko Oldenhuis van de Rijksuniversiteit Groningen hoopt hij dat het meldpunt Sektesignaal meer bevoegdheden krijgt. Het meldpunt is twee jaar geleden opgericht door het Ministerie van Justitie en Veiligheid om nazorg te verlenen en om slachtoffers psychisch en juridisch te begeleiden. Wat de juristen betreft moet Sektesignaal ook regelmatig geanonimiseerde rapportages schrijven over de verhalen die er binnenkomen.

Oldenhuis: "Als zich meerdere mensen hebben gemeld met de klacht dat ze onder grote druk zijn gezet om te doneren, dan is het goed om dat openbaar te maken. Sektesignaal kan laten zien dat het vaker voorkomt, dat het eerder regel dan uitzondering lijkt. De rechter kan daar iets mee. Nu moeten mensen die gedupeerd raakten het op eigen kracht tegen Scientology opnemen."

Directeur Titus Visser van NL Confidential, waarvan Sektesignaal onderdeel is, vindt het maken van zulke rapportages 'een optie waar we zeker eens naar moeten kijken'. "Wij merken dat slachtoffers van dit soort misstanden zwak staan", zegt hij.

"Ze hebben zich bijvoorbeeld laten overhalen om iets te doen waarvan ze achteraf dachten: hoe kon ik zo dom zijn? De rechter moet vervolgens bepalen of iemand uit vrije wil handelde of dat hij te zeer onder druk is gezet. Als onze informatie van pas kan komen, dan moeten we eens met het ministerie om tafel. Kijken wat de mogelijkheden zijn."

Elders in Europa voelt de Scientology Kerk de adem van justitie in haar nek. De Belgische justitie beschouwt de lokale tak als een criminele organisatie en voert momenteel een groot proces. In Frankrijk is de kerk twee jaar geleden veroordeeld voor fraude.

Nederlandse rechters zijn voor organisaties als Scientology wel erg mild, zegt Oldenhuis. "Ze willen de godsdienstvrijheid niet aantasten. Maar als je dit soort misbruik bestraft, doe je dat ook helemaal niet."

Lees hier het eerste deel van het tweeluik over Scientology in Nederland. Het tweede deel, over de donatiepraktijken van de kerk - vindt u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden