Update

Juridische stappen Cruijff en jeugdtrainers tegen Ajax

null Beeld epa
Beeld epa

Johan Cruijff en tien jeugdtrainers van Ajax nemen juridische maatregelen tegen de benoemingen van Martin Sturkenboom, Danny Blind en Louis van Gaal bij Ajax.

Volgens Cruijff en de coaches Wim Jonk, Dennis Bergkamp, Bryan Roy, Ronald de Boer, John Bosman, Jaap Stam, Marc Overmars, Michel Kreek, Orlando Trustfull en Dean Gorré zijn de aanstellingen niet rechtsgeldig en in strijd met het voetbaltechnische beleid van Ajax.

Wat de juridische stappen precies inhouden, is nog onduidelijk.

De commissarissen Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers maakten vorige week woensdag bekend Van Gaal te benoemen tot nieuwe algemeen directeur en Martin Sturkenboom als algemeen directeur ad interim en Danny Blind als technisch directeur ad interim.

De aanstelling van Blind, die maandag begon met zijn werkzaamheden als technisch directeur begon, is wat betreft Cruijff en een groep van tien jeugdtrainers in strijd met het voetbaltechnische beleid van Ajax.

Dat beleid is volgens de groep omarmd door zowel de ledenraad als de raad van commissarissen en wordt sinds september 2011 door de trainers uitgevoerd. Hoofdtrainer Frank de Boer, Wim Jonk en Dennis Bergkamp zijn sinds de invoering verantwoordelijk voor het technische beleid, waarbij de functie van technisch directeur is geschrapt.

De bezwaren richten zich niet op de personen van Sturkenboom, Blind en Van Gaal, maar op het niet naleven van het voetbaltechnische beleid, zo staat in een verklaring van Cruijff en de trainers. Cruijff is als lid van de raad van commissarissen niet gekend in de benoemingsbesluiten van Van Gaal, Sturkenboom en Blind. De voormalige nummer 14 en de jeugdtrainers vinden de handelswijze van Ten Have, Davids, Römer en Olfers ontoelaatbaar.

De ledenraad van Ajax komt maandag bijeen en neemt tijdens een speciale vergadering stelling in de machtsstrijd.

De besluitvorming binnen de NV Ajax is in de statuten geregeld. In artikel 27 wordt de werkwijze en de besluitvorming beschreven. Onder punt 8 staat het volgende: 'De raad van commissarissen kan buiten de vergadering besluiten nemen, mits het desbetreffende voorstel aan alle commissarissen is voorgelegd en geen hunner zich tegen deze wijze van besluitvorming heeft verzet.'

Cruijff, lid van de rvc, heeft in de machtsstrijd met de vier overige leden altijd gezegd dat hij niet is gekend in de benoemingen van Van Gaal (algemeen directeur), Sturkenboom (directeur ad interim) en Blind (technisch directeur).

Ten Have heeft altijd aangegeven dat hij rond de benoeming van de genoemde personen per e-mail en telefoon geprobeerd heeft Cruijff te bereiken, maar dat dit niet is gelukt.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden