Juridische stappen al in voorbereiding

Op de lijst van geschrapte projecten staan opvallend veel zorginstellingen

WILMA VAN METEREN EN BART ZUIDERVAART

De wachtlijst van ouderen met dementie en Alzheimer voor een plaatsje bij de 'Herbergiers', huisvesting voor deze specifieke groep, is lang en blijft maar groeien. Directeur Annemieke Bambach van 'De Drie Notenboomen' kan dus niet aanvaarden dat Vestia niet langer meewerkt met het accommoderen van deze mensen in het Groningse wierdedorpje Eenrum en het Zeeuwse Middelburg.

De noodlijdende corporatie mag dan haar handen aftrekken van zoveel mogelijk bouwprojecten, dat wil niet zeggen dat anderen hun handen van Vestia aftrekken.

"We schrijven nog één brief onder ons eigen brievenhoofd. Daarna wordt het een advocaat", zegt Bambach. De juridische stappen tegen Vestia zijn al in voorbereiding om zo nodig via de rechter af te dwingen dat de corporatie haar verplichtingen nakomt. De plannen voor de 'herbergen' in Eenrum en Middelburg zijn in een vergevorderd stadium. De zorgondernemers, die ieder zo'n zestien ouderen onder hun hoede zouden nemen, staan in de startblokken.

De Drie Notenboomen, geroemd om haar vernieuwende aanpak, zet door het hele land de kleinschalige huisvesting voor ouderen met geheugenproblemen op, net als de 'Thomashuizen' voor mensen met een verstandelijke handicap. Ook daaruit trekt Vestia zich terug. "We deden juist zaken met Vestia omdat het een maatschappelijke organisatie is en betrokken was. Onze groei is ook aan Vestia te danken", verklaart Bambach de band met de corporatie. Dat de woningcorporatie in financiële problemen verkeert heeft 'een ongelooflijke impact'. Vestia heeft beloofd twintig projecten af te maken, maar Bambach is er niet gerust op. Voor nieuwe projecten onderhandelt ze nu met verschillende lokale corporaties, maar dat is ingewikkeld en bovendien merkt ze dat die door de affaire moeilijker geld kunnen lenen bij de banken. "De hele sector heeft er last van."

Vestia heeft op verzoek van het ministerie van binnenlandse zaken een lijst opgesteld met projecten die vanwege de financiële malaise worden gestopt. Het gaat zowel om nieuwbouw als renovatie. Er is 1,1 miljard euro mee gemoeid, een enorm bedrag. Het brengt de betrokken partijen in een uiterst vervelende positie. Valt er nog iets te redden?

In Naaldwijk zou Vestia een grote, duurzame wijk van ruim zevenhonderd woningen bouwen. Met huizen die worden verwarmd en gekoeld met restwarmte uit de omliggende tuinbouwkassen. De wijk Hoogeland telt nu tweehonderd woningen. Meer komen er niet, als het aan de geplaagde corporatie ligt. Vestia stopt met het prestigieuze project. De gemeente Westland, waar Naaldwijk onder valt, hoop nu dat Vestia een andere corporatie vindt die het project kan overnemen. Het is zeer de vraag of dat lukt. "De gemeente zoekt zelf ook naar andere partijen", zegt een woordvoerder. Alle gedupeerden beseffen: het is onverstandig om lijdzaam af te wachten.

Opvallend in de lijst van geschrapte projecten is het aantal zorginstellingen. In het Groningse Warffum sneuvelt de vernieuwing van woonzorgcentrum Warfheem, waarin ruim 7,7 miljoen euro zou worden geïnvesteerd. De fusiegemeente Zuidplas (o.a. Nieuwerkerk a/d IJsel) ziet een streep gehaald door twee zorgcomplexe, Tweemaster en Zevenster.

De Haagse wethouder Marnix Norder is niet bang voor de confrontatie met Vestia. Hij zegt dat er 'allerlei overeenkomsten' met de corporatie zijn, waar handtekeningen onder staan. "Met de lijst met projecten die de corporatie wil stoppen", zegt Norder, "ga ik niet akkoord". Ook de gemeente Den Haag zinspeelt op juridische stappen. Vestia stopt met bouwprojecten, maar is er nog lang niet van verlost.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden