Juppé verliest 'eerste ronde' Franse staking

PARIJS (AFP, Reuter, AP) - De Franse premier Alain Juppé heeft gisteren het omstreden reorganisatieplan voor het zwaar in de rode cijfers verkerende Franse spoorwegbedrijf SNCF ingetrokken.

Wat hem betreft kan er met een schone lei worden onderhandeld, zei de door de al 20 dagen durende stakingen in het nauw gebrachte premier die later op de dag met leiders van de centrum-rechtse coalitie overlegde over de in te zetten koers.

De Franse vakbond Force Ouvrière, die een sleutelrol speelt in het conflict, heeft de concessie van Juppé verworpen als een manoeuvre om de stakingen in de publieke sector te ondermijnen. Hun winst 'in de eerste ronde' brengt de bonden niet af van de eis dat Juppé zijn plannen voor hervorming van de sociale zekerheid compleet laat varen. De transportarbeiders besloten hun staking met nog eens 24 uur te verlengen en na de communistische CGT riep ook Force Ouvrière op om aanstaande zaterdag tot een nieuwe “nationale protestdag” te maken.

Juppé weigert echter zijn bezuinigingsvoorstellen in te trekken. President Jacques Chirac steunde zijn minister-president gisteren door te zeggen dat er geen mogelijkheid is van de hervormingsplannen af te wijken. “We zijn niet gekozen om Frankrijk naar de ondergang te voeren. Er is geen alternatief”, zei Chirac tegen zijn kabinet.

Juppé heeft in de kabinetszitting van gisteren aangekondigd hoogstpersoonlijk de 'sociale top' te gaan voorzitten, die een einde moet maken aan de sociale onrust in het land. De vermoedelijke datum is 21 december en naast de regering nemen de vakbonden en de werkgevers er aan deel. Ook de vroegere premier Edouard Balladur en ex-president Valéry Giscard d'Estaing zullen acte de présence geven.

Volgens zijn woordvoerder Lamassoure zei de premier daarop in een kabinetszitting dat “er nu geen reden meer is voor de staking”. De bonden denken daar echter anders over. Rond Parijs bereikten de files gisteren een lengte van ruim 200 kilometer. Het luchtverkeer herstelde zich, maar voor morgen staan nieuwe acties van de luchtverkeersleiders gepland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden