Juppé stelt nieuw 'vechtkabinet' samen

PARIJS (AFP, ANP, Reuter, AP) - De Franse premier Alain Juppé heeft gisteravond een nieuw 'vechtkabinet' samengesteld, dat de komende twee moeilijke jaren een reeks zeer impopulaire maatregelen gaat nemen. Voorlopig zit er geen lastenverlichting in de lucht, wèl een hoop sociale onrust.

De premier heeft dat voor de Franse televisie duidelijk gemaakt. Het nieuwe kabinet is met 32 bewindslieden negen ministers en staatssecretarissen kleiner dan de eerste ploeg van Juppé. De belangrijkste ministers zijn gehandhaafd; Jean Arthuis blijft financiën en economische zaken beheren, Charles Millon defensie, Hervé de Charette buitenlandse zaken, Jean-Louis Debré binnenlandse zaken en Jacques Toubon justitie. De minister van werkgelegenheid, Jacques Barrot, krijgt ook sociale zaken in zijn pakket en beheert daarmee een superministerie.

Van de vier vrouwelijke ministers zijn er drie gedegradeerd tot onderminister. De enige die haar rang behoudt is Corinne Lepage (milieu). Acht vrouwen moeten het veld ruimen, niet altijd om even duidelijke redenen.

Juppé nam in zijn tweede regering drie naaste medewerkers op van de vorige conservatieve premier Balladur, onder wie Alain Lamassoure. Hij wordt de nieuwe staatssecretaris voor begroting en regeringswoordvoerder. De liberale burgemeester van Marseille Gaudin gaat planning, stedelijke problemen en integratie doen.

- Meer nieuws op pagina 5

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden