Juppé krijgt anderhalf jaar

AMSTERDAM - De Franse oud-premier Alain Juppé is gisteren veroordeeld tot 18 maanden voorwaardelijke celstraf in een corruptie-zaak. Ook is hem zijn passief kiesrecht ontnomen. Juppé, de gedroomde opvolger van president Jacques Chirac, gaat in beroep.

Van onze redactie buitenland

Juppé (58) is volgens de rechtbank van de Parijse voorstad Nanterre schuldig aan het betalen van medewerkers van de toenmalige Gaullistische partij RPR uit de kas van de gemeente Parijs. Juppé was in de jaren 1988-1995 directeur financiën op het stadhuis en voorzitter van de RPR.

Juppé heeft altijd gezegd dat hij geen weet had van de malversaties, maar dat hij zijn verantwoordelijkheid zou nemen. Eerder kondigde hij aan de politiek te verlaten als hij zijn verkiesbaarheid zou verliezen. Daarbij liet Juppé in het midden of hij in beroep zou gaan. Tot de definitieve uitspraak blijft hij burgemeester van Bordeaux en parlementslid.

Juppés advocaat, Francis Szpiner, zei dat de rechtbank Juppé bewust van het politieke toneel heeft willen halen: het openbaar ministerie had alleen een voorwaardelijke gevangenisstraf geëist. De rechtbank deed daar een schepje bovenop door hem onverkiesbaar te verklaren.

Staatssecretaris van onderwijs Xavier Darcos noemde het vonnis ,,buitengewoon wreed voor iemand die zijn hele leven aan de publieke zaak heeft gewijd.'' De Parti Socialiste, in de jaren negentig het middelpunt van een financieel schandaal, vond de straf 'proportioneel'.

De zaak rond de duistere financiering van de RPR bracht ook aan het licht dat verschillende bedrijven medewerkers van het RPR-kantoor op de loonlijst hadden staan, vaak in ruil voor opdrachten van de gemeente Parijs. Sommige getuigen spraken van 'pure afpersing'. Dit onderdeel van het 'système RPR' werd Juppé niet aangerekend, maar volgens zijn eigen toenmalige rechterhand Yves Cabana wist 'iedereen' hoe de partijrekening werd gespekt.

Tijdens de zittingen in Nanterre viel ook vaak de naam van Chirac die van 1977 tot 1995 burgemeester van Parijs was. Als president geniet Chirac echter immuniteit en hoefde hij zijn rol niet toe te lichten.

Een definitieve uitschakeling van Juppé kan grote gevolgen hebben voor de nabije toekomst van rechts in Frankrijk. Juppé was de grote man achter de nieuwe partij UMP waarin de RPR twee jaar geleden de krachten bundelde met de liberale UDF. Zonder Juppés leiding zou dit fragiele bouwwerk uiteen kunnen vallen.

Een andere mogelijkheid is dat de grote rivaal van Chirac en Juppé, de populaire minister van binnenlandse zaken Nicolas Sarkozy, de UMP omvormt tot een vehikel voor zijn presidentiële ambities. Dat is volgens veel waarnemers onacceptabel voor Chirac, die in dit scenario in 2007 kandidaat is voor een derde ambtstermijn om Sarkozy af te stoppen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden