Junta wil invloed van vriend China terugdringen

China slaat de recente onrust in het noordoosten van Burma met argusogen gade. Het grote buurland, dat tevens Burma’s belangrijkste politieke bondgenoot is, beschouwt stabiliteit in Burma als prioriteit nummer één.

China heeft grote strategische en economische belangen in Burma. Militaire bases voor de kust dienen onder andere als tegenhanger voor regiorivaal India. Burma is ook cruciaal als energievoorziener voor de Chinese economie. Er zijn plannen voor een 1100 kilometer lange pijplijn die gas en olie uit de velden voor de kust van Burma en uit het Midden-Oosten en Afrika naar het zuidelijke Yunnan moet transporteren. De aanleg van die pijplijn vermindert China’s afhankelijkheid van transport via de strategisch gelegen doorvaarroute van de straat van Malacca. Hoewel China zich officieel niet met Burmese binnenlandse aangelegenheden inlaat, waarschuwde het de junta naar aanleiding van de recente gevechten dat het „ de binnenlandse problemen op de juiste manier moet afhandelen en de stabiliteit in de Chinees-Burmese regio moet handhaven”.

Bij deze ongewoon kritische houding speelt ook mee dat de aangevallen Kokang etnisch Chinees zijn en een dialect van het Mandarijn spreken. Bovendien wonen er in het gebied duizenden burgers uit China zelf. Deze zakenlieden hebben zich daar stevig genesteld en verdienen goed aan de uitverkoop van Burma’s natuurlijke bronnen en de handel in consumptieartikelen. Mede door hun komst bloeide Laogai, het centrum van de Kokang-staat, op tot een enclave met restaurants, winkels, en nachtclubs. Zelfs casino’s ontbreken niet – een belangrijke trekpleister voor de inwoners van China, waar gokken verboden is. Terwijl de duizenden vluchtelingen uit het gebied China binnenstroomden reageerde het Chinese ministerie van buitenlandse zaken met de boodschap dat „de Burmese autoriteiten de veiligheid en wettelijke rechten van de Chinese burgers moeten beschermen”. Toch zal China volgens Burma-deskundige Tom Kramer de junta blijven steunen zolang dat de beste garantie is voor rust in het land. „Bovendien wil China beslist geen pro-Amerikaanse of pro-Indiase regering.” Ook in de Burmese oppositie heeft China volgens Kramer weinig vertrouwen, omdat deze geen antwoord heeft op economische, etnische en stabiliteitsvraagstukken.

Volgens ingewijden zit de afhankelijkheid van het grote buurland de Burmese junta meer dwars dan het gezien de nauwe betrekkingen lijkt en zoekt het regime naar een manier om China’s invloed terug te dringen. In dat licht zien zij de bereidheid van het bewind om begin deze maand een hoge Amerikaanse delegatie in Rangoon te ontvangen. Het was het eerste bezoek uit Washington in 14 jaar. Terwijl de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon een paar maanden geleden tevergeefs belet had gevraagd bij oppositieleidster Aung San Suu Kyi, hadden de gezanten uit Washington een twee uur durend onderhoud met de 64-jarige oppositieleidster die in Rangoon onder huisarrest staat. Than Shwe, de machtigste man van de junta, kregen zij echter niet te zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden