’Junta bouwt met huurlingen aan een alternatief leger’

Reguliere soldaten van het Guinese leger voelen zich steeds meer op een zijspoor gezet. (FOTO AP)Beeld AP

De junta in Guinee krijgt hulp van buitenlandse huurlingen, zeggen dissidenten. De onrust bedreigt de fragiele stabiliteit in de buurlanden.

„Ze zitten in een hotel in Forecariah, tegen de grens met Sierra Leone. Het zijn huurlingen uit Zuid-Afrika, Israël en andere landen.” Dr Thierno Sow van de Guineese mensenrechtenorganisatie OGDH zegt waar heel Guinee al weken over praat: Het militaire regime van kapitein Moussa Dadis Camara zet westerse huurlingen in om loyale milities te trainen.

Officieel is het militaire regime een overgangsbewind dat in januari vrije verkiezingen gaat organiseren, maar daar geloven in Guinee nog maar heel weinig mensen in. De oppositie wordt routinematig geïntimideerd en veel leiders zijn gevlucht naar het buitenland. De junta zegt nu dat de verkiezingen vermoedelijk worden uitgesteld. En als ze al worden gehouden, is het waarschijnlijk dat Camara zelf kandidaat zal zijn.

Niet iedereen durft zo openlijk man en paard te noemen als Sow, maar anoniem wordt het trainen van de milities van allerlei kanten bevestigd, ook door bronnen loyaal aan Camara. De internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch twijfelt niet aan het bestaan van de trainingskampen, hoewel de nationaliteit van de huurlingen voor hen nog niet duidelijk is.

Camara heeft de milities nodig om een tegenwicht te bieden aan de groeiende groep dissidenten binnen het leger. Zeker nadat in september elitetroepen een demonstratie van de oppositie met ongekend geweld uiteensloegen, haakten veel gewone militairen af. Dat bloedbad kostte zo’n 160 levens, en tientallen vrouwen werden in het openbaar verkracht. „Ik schaam me sindsdien voor mijn uniform,” zegt een officier, die zijn naam niet durft te geven. Hij doet zijn verhaal met een klein stemmetje, doodsbang voor de repercussies. „Veel militairen denken zoals ik, maar we worden op een zijspoor gezet.” Ook deze officier bevestigt het bestaan van de trainingskampen. Het zijn jongeren uit de binnenlanden, de thuisbasis van Camara, die er worden opgeleid. Ze worden beter getraind en beter bewapend dan reguliere soldaten, en zo worden de dissidenten verder in de hoek gedrukt. Een scheuring binnen het leger dreigt. „Op het moment houden we ons stil, maar als het zo doorgaat, dan zal er iets gebeuren”, aldus de officier.

Als dit kruitvat ontploft, is het bepaald niet alleen Guinee dat zich zorgen moet maken, benadrukt Corinne Dufka van Human Rights Watch. „Als Guinee gaat, is er een groot risico dat de buurlanden meegaan,” zegt zij. Ivoorkust, Liberia en Sierra Leone zijn fragiel genoeg om weer weg te zinken in de chaos die deze landen nog maar enkele jaren geleden verscheurde. Guinee-Bissau in het noorden is permanent instabiel. De etnische banden, de handel in wapens, drugs of diamanten die deze conflicten voeden, trekken zich weinig aan van grenzen.

Volgens Thierno Sow dreigt het sluimerende conflict ook etnische spanningen te ontketenen. Camara leunt volgens hem sterk op zijn eigen bevolkingsgroep, de Forestiers. Hij vervreemdt zich van andere bevolkingsgroepen, met name de talrijke Peul, die sterk vertegenwoordigd zijn in de oppositie. „Deze doos van Pandora is nu al open”, zegt hij. „Ik hoop dat het volk van Guinee zal weigeren zich te laten verdelen. Maar daarvoor zal de oppositie moeten laten zien dat ze, voor álle Guineeërs, een werkelijk alternatief zijn voor het regime.”

(Trouw)Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden