Junkenmoeder Nora Storm niet voor de rechter

Er komt geen rechtszaak tegen Nora Storm. De boekhouding van haar uitzendbureau voor junkies rammelde, maar zij werd er niet rijker van.

Er is administratieve fraude gepleegd bij het Rotterdamse uitzendbureau voor harddrugsverslaafden Topscore. Desondanks ziet het Openbaar Ministerie af van vervolging van initiatiefneemster Nora Storm. Het OM neemt genoegen met Storms erkenning dat zij verantwoordelijkheid draagt voor de onjuistheden in de boekhouding.

In opdracht van de gemeente verrichtte Topscore in 2007 straatveeg-, reinigings- en schilderwerk. Daarvoor bracht het meer mensen in rekening dan er aan het werk waren, zogeheten ’spookjunks’. Het geld ging naar andere onderdelen van de overkoepelende Stichting Stormvogel: een soephuis waar verslaafde vrouwen werkten en een nachtopvang annex woongroep voor psychotische verslaafden.

Het OM deed in augustus 2007 een inval bij Topscore en nam de boekhouding in beslag nadat een ex-medewerker naar de politie was gestapt. Naar aanleiding daarvan dwong het Rotterdams gemeentebestuur Storm tot stoppen. Topscore is door de gemeente overgenomen en heet nu Jobscore.

Bij het seponeren van de zaak speelt voor het OM mee dat de gedupeerde gemeentelijke instanties en deelgemeenten geen aangifte hebben gedaan tegen Topscore. Hoewel ze te veel hebben betaald, zijn ze tevreden over de destijds geleverde prestaties van het uitzendbureau. Bovendien is uit het onderzoek gebleken dat Storm geen geld in eigen zak heeft gestoken. De laatste zelf is ’heel erg blij en opgelucht’ dat er na twee jaar duidelijkheid is en dat ze is vrijgepleit van zelfverrijking.

Het OM gaat nog wel onderzoeken hoe de PvdA in Rotterdam afwist van het seponeren van de zaak-Storm. Gisteren vond een afrondend gesprek plaats tussen Storm en het OM. Vorige week vrijdag ontving zij echter al een bloemetje met felicitatie van PvdA-fractievoorzitter Van Heemst. In een verklaring ontkent de grootste collegepartij dat er gelekt is binnen het stadhuis of door het OM. Vicefractievoorzitter Richard Moti spreekt van ’een te vroege timing’. De informant wil hij niet onthullen. Nora Storm zelf heeft de bloemen meteen in de vuilnisemmer gekieperd, aangezien een PvdA-wethouder zorg haar uitzendbureau heeft stopgezet. Oppositiepartijen Leefbaar Rotterdam en SP zullen de kwestie vandaag aan de orde stellen in de gemeenteraad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden