Juni doet het goed

Brekebeen juni doet het verrassend goed. De gemiddelde temperatuur in De Bilt bedraagt momenteel 17,1 tegen normaal 15,2°. Ondanks het feit dat het de komende tijd wat minder warm is, kan de maand als geheel nog rond 17,5° uitkomen en dat zou voorwaar een bijzondere prestatie zijn. In de 20ste eeuw noteerde de maand van de zonnewende slechts vijf keer gemiddeld 17,5° of hoger.

Dat menigeen toch de indruk heeft dat het, afgezien van het 'Afrikaanse uitstapje' van begin deze week, niet zulk geweldig weer is, komt door het ontbreken van een stabiele zomerse periode. Ook heeft zich zo langzamerhand een gewenningsproces voltrokken. Middagtemperaturen van 20-23° worden als gewoon ervaren. Zelfs meteorologen hanteren begrippen als koel of koeler wanneer het kwik na een hoogzomers uitstapje terugzakt naar een niveau van 20-23°. Feitelijk is het dan warm of wordt het minder warm, maar helaas is men kennelijk onvoldoende bij de les om nog maar te zwijgen over het gebruik van correct Nederlands. Wat blijft opvallen is dat relatief koele dagen doorgaans een weinig te koel en warme dagen aanmerkelijk te warm zijn. Afgelopen maandag gemiddeld 24° tegen normaal circa 16.

Een frontale storing, op weg van Frankrijk naar het noordoosten van Duitsland, veroorzaakt vandaag perioden met (plens)regen. Vanmiddag nemen de regenkansen van het westen uit af en later klaart het ook op. De wind waait uit richtingen tussen noordwest en noordoost en is zwak tot matig, aan zee enige tijd vrij krachtig. De maximumtemperatuur bereikt later op de middag en aan het begin van de avond waarden omstreeks 19-20°.

Dankzij een nieuwe uitloper van het Azorenhoog verloopt de dag van de Zomerzonnewende (morgenmiddag om 15.24 uur staat de zon recht boven Kreeftskeerkring) op de meeste plaatsen droog. Bovendien laat de zon zich geregeld zien en worden maxima rond 22° verwacht.

Tijdens het weekeinde trekt een depressie over het noordelijk deel van de Noordzee naar Scandinavië. De buienkansen zijn dan groter, en vanaf zondag komt het kwik uit op maximaal 19-20°, begin volgende week mogelijk een fractie lager. Gisteren veroorzaakte een storinkje wat nattigheid in het zuiden en oosten, voor de rest een prachtige dag met regionaal vrij veel zonneschijn, in het oosten lokaal 25°.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden