Jungle Book overtuigt niet

Musical

'Jungle Book' 6+ Opus One

**

Gelukkig hebben ze Baloo de Beer in de musical 'Jungle Book'. Dit warmhartige, licht sullige personage, aanstekelijk enthousiast en humoristisch gespeeld door Fred Butter, haalt het niveau van de voorstelling regelmatig omhoog.

Theatergezelschap OpusOne begon 25 jaar geleden als Danstheatergezelschap. Maar hun dansvoorstellingen vertelden steeds meer een verhaal. Spel en zang werden geïntegreerd en sinds 1996 spelen ze familiemusicals. Ter ere van hun jubileum haalden ze hun eersteling 'Jungle Book' weer van stal. Deze musical, gebaseerd op de verhalen van Rudyard Kipling, had een script van John Yost en Maurice Wijnen en teksten van Coot van Doesburgh, en is nu bewerkt door Christiaan Nannen.

Waar OpusOne, door haar dans-roots, in sommige voorstellingen uitblonk in bijzondere choreografieën en een hoog dansniveau, gebeurt dat in 'Jungle Book' helaas niet. Er wordt met dans geen verhaal verteld. Een vogel wil bijvoorbeeld volgens andere dieren een boodschap overbrengen. Maar in de weinig fantasievolle choreografie van de vogeldans, die vooral 'veel fladderen met de vleugels' inhoudt, is voor het publiek geen verhaal of boodschap te herkennen. Ook de ensemble-choreografieën houden niet over. Weinig origineel en bovendien vaak slordig en ongelijk gedanst.

Mowgli, het mensenjong dat opgroeit in het oerwoud tussen de wilde dieren (gespeeld door Simon Mual), danst wel heel goed. Het is een genot om hem met zijn intensief getrainde lichaam elegant en krachtig te zien springen - zo hoog en knap dat hij schijnbaar vliegt. En zijn koddige spring-kruiploopje is aandoenlijk en komisch. Maar in zijn spel doet hij veel van hetzelfde - grappig verward kijken - en gelukkig hoeft hij niet veel te zingen, want het weinige wat hij zingt is niet zuiver.

Er hapert nog meer aan dit oerwoudverhaal. Het is afstandelijk verteld, ongemakkelijk ook, met trage scènes/overgangen (regie: Frans Schraven). En het taalgebruik is, zoals wel vaker bij Van Doesburgh in combinatie met OpusOne, veel te moeilijk en statig voor kinderen vanaf zes jaar. Zinnen als: "Uiteindelijk zult gij zijn jachtdoel zijn" en woorden als 'welnu', 'integriteit' en 'gefrustreerd' zijn niet aan deze doelgroep besteed. Daarnaast is de elektronisch klinkende muziek niet pakkend. En de kostuums zien er niet aantrekkelijk uit, bovendien herken je nauwelijks wie welk dier moet voorstellen.

Eén keer wordt het toch even ontroerend, wanneer de mensenmoeder Mowgli herkent als haar verloren gewaande zoon en ze hem zijn slaapliedje toezingt. Maar dat was het wel.

Tournee t/m 27 april 2014 www.opusone.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden