Junckers team wacht op het startschot

Nieuwe Europese Commissie wordt vandaag gepresenteerd, na tal van hindernissen

CHRISTOPH SCHMIDT

Het was een zwangerschap met complicaties, maar de Europese Commissie van Jean-Claude Juncker zal op de uitgerekende dag ter wereld komen. Vandaag stemt het Europees Parlement vrijwel zeker in met het nieuwe dagelijkse bestuur van de EU. Dat kan op 1 november aan de slag, volgens plan.

Het is snel gegaan. Nog maar vier maanden geleden stond het hele voorzitterschap van Juncker nog ter discussie. Voor de Britse premier David Cameron was Juncker de 'verkeerde persoon'. Maar de Luxemburgse ex-premier heeft vriend en vijand verbaasd met zijn politieke behendigheid, die hem en zijn nieuwe team langs vele klippen heeft gevoerd.

Tot vorige week verwachtten velen nog, onder wie Juncker zelf, dat de deadline van vandaag niet zou worden gehaald. In allerijl moest worden gezocht naar een nieuwe Sloveense kandidaat-commissaris, na de roemloze aftocht van ex-premier Bratusek.

Ook over haar snel opgetrommelde vervangster Violeta Bulc rezen twijfels. Ze is een politica zonder ervaring en haar levensloop ademt New Age en esoterisme. Bulc moest zich bovendien in luttele dagen voorbereiden op een hoorzitting over haar transport-portefeuille, eergisteravond.

Ondanks haar onervarenheid wist de 50-jarige Sloveense de parlementariërs te overtuigen met haar flair, haar goede Engels en een eigen mening, zaken die bij Bratusek ontbraken. Ook de andere hoorzitting, met de Slowaak Maros Sefcovic, liep maandagavond goed af. Hij moest een tweede keer een mondeling examen afleggen omdat hij van zijn oorspronkelijke portefeuille transport is doorgeschoven naar de energie-unie en het bijbehorende vicevoorzitterschap van Bratusek.

Juncker zal bij zijn presentatie vanmorgen in Straatsburg waarschijnlijk ook de laatste portefeuille-wijzigingen bekendmaken. Zijn rechterhand Frans Timmermans, belast met betere regelgeving en andere brede verantwoordelijkheden, krijgt vermoedelijk een extra taak: het toetsen van het duurzaamheidsgehalte van alle commissievoorstellen.

Een andere kwestie is de portefeuille van de Hongaar Tibor Navracsics. De aantredende cultuur- en onderwijscommissaris zou ook burgerrechten moeten gaan doen, maar dat lijkt de meeste Europarlementariërs een slecht idee gezien de reputatie van Navracsics' Fidesz-partij.

Ook eisen de nodige volksvertegenwoordigers concrete uitspraken van Juncker over de 300 miljard euro die volgens hem de komende jaren nodig is aan investeringen in de Europese economieën.

Als die rimpels zijn gladgestreken, zal een meerderheid van de 751 parlementariërs vóór het aantreden van de commissie-Juncker stemmen. De steun komt vooral van de twee grootste machtsblokken, de christen-democraten en de sociaal-democraten, die samen een comfortabele meerderheid hebben.

Een nog onbekend aantal socialisten zal echter tegen stemmen. Vooral onder de Spanjaarden heerst onvrede over hun conservatieve landgenoot Miguel Arias Cañete, die klimaat en energie gaat doen. Hij wordt beschuldigd van belangenverstrengeling.

Bovendien is de knusse coalitievorming tussen centrum-links en centrum-rechts de Spaanse socialisten een gruwel, gezien de traditionele polarisatie tussen beide kampen in eigen land.

De meeste tegenstemmers zijn te vinden bij de Groenen en bij de eurosceptici, links en rechts.

Gabriele Zimmer, de Duitse voorzitter van de eurokritische linkerflank waar ook de Nederlandse SP in zit, hekelt de grote coalitie van de twee machtsblokken. "We zijn onderdeel van een spel en veel Europarlementariërs zijn daardoor gegijzeld. Juncker heeft een spelletje gespeeld met het parlement."

undefined

Juncker komt, Barroso gaat

José Manuel Barroso verscheen gisteren voor het laatst als commissievoorzitter in Straatsburg. Het Europees Parlement blikte terug op de pieken en dalen van zijn dubbele ambtsperiode, die tien veelbewogen jaren omvatte.

"We hebben niet alles bereikt, maar naar eer en geweten gehandeld", concludeerde de Portugees, die de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Europese Unie in 2012 het hoogtepunt van zijn Brusselse jaren noemde.

Na de lof van zijn eigen christen-democraten oordeelden de meeste Europarlementariërs echter kritisch over Barroso's leiderschap. "Uw commissie stond in de schaduw van Berlijn en Parijs", zei de Tsjechische liberaal Pavel Telicka.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden