Juncker zoekt een nieuwe Sloveense

Ex-premier Bratusek trekt zich na zwak optreden terug als kandidaat-eurocommissaris

CHRISTOPH SCHMIDT

Na twee dagen van onzekerheid over haar lot heeft de Sloveense kandidaat-eurocommissaris Alenka Bratusek de eer aan zichzelf gehouden. Aankomend commissievoorzitter Jean-Claude Juncker kwam gistermiddag met het nieuws naar buiten. "Ik heb veel respect voor haar beslissing om terug te treden", liet de Luxemburger weten. "Hiermee helpt ze mij de samenstelling van de commissie af te ronden."

Na een zwak optreden tijdens de parlementaire hoorzitting van Bratusek ging woensdag al het gerucht dat zij van haar EU-baan zou afzien. Dat werd door de staf van Juncker ontkend, waarna het 's avonds op een vertrouwensstemming in het parlement aankwam. Die verloor ze verpletterend. Alleen parlementariërs van de liberale groepering steunden haar. Een voorstel van de liberalen om haar een herkansing te gunnen, werd ook weggestemd.

Gisteren ontstond opnieuw verwarring: een woordvoerder van Juncker liet weten dat diens team van kandidaten formeel nog steeds intact was, inclusief Bratusek. Het Europees Parlement heeft immers niet de macht om individuele kandidaten weg te sturen. Het stemt later deze maand wel over de commissie in haar geheel. Even later maakte Junckers mededeling over Bratuseks terugtreden aan alle onzekerheid een einde.

Hoewel de schade voor Juncker meevalt - Bratusek is van 27 kandidaten de enige die de parlementaire proef niet heeft doorstaan - is het ontstane gat niet een-twee-drie te vullen. Bratusek was een van de gekoesterde negen vrouwen in de commissie, en bovendien een van de beoogde vicevoorzitters, zoals alle ex-premiers. Juncker voerde gisteren koortsachtig overleg met de nieuwe premier van Slovenië, Miro Cerar, om een kandidaat te vinden.

Junckers woordvoerder zinspeelde erop dat de nieuwe commissie niet op 1 november kan aantreden, zoals de bedoeling is. Op 22 oktober is een vertrouwensstemming gepland in Straatsburg, maar dan moet Juncker zijn aangepaste ploeg wel in het gelid hebben staan.

DE VERDIEPING 2|3

Lesje hogere democratie in Brussel

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden